socialistii.md

Dodon: L-am rugat pe Kozak prelungească livrarea gazelor la contractul pe care l-am semnat noi (VIDEO)

Deputatul socialist Igor Dodon a avut, la Moscova, o întrevedere cu adjunctul șefului Administrației Prezidențiale, Dmitri Kozak și l-a rugat să ofere Republicii Moldova un preț de cel mult $240 pentru o mie de metri cubi de gaz. Dezvăluirea a fost făcută de Dodon în cadrul unui briefing din 8 octombrie.

„Am văzut că cineva se dădea cu părerea că „de ce s-a dus Dodon la Moscova? ca să îi convingă pe ruși să plătim mai mult pentru gaze? Aberații. Din contra, pe domnul Kozak, când am avut o întrevedere, ieri sau alaltăieri, l-am rugat să prelungească livrarea gazelor la contractul pe care l-am semnat noi și sper că guvernul RM va fi destul de inteligent pentru a ajunge la astfel de rezultate în urma negocierilor. Asta înseamnă preț $220-230 pentru mia de metri cubi până la sfârșitul anului și un $230-240 pentru anul viitor”, a menționat Dodon.

Igor Dodon a mai spus că intenționează să meargă la Moscova după ce noul legislativ își va începe activitatea: „Dl Kozak este reprezentantul lui Putin pentru Moldova. A fost subiectul de bază pe care l-am discutat, inclusiv deplasarea deputaților noștri, din grupul de prietenie, la Moscova. Duma de Stat va fi inaugurată pe 12 octombrie. După aceea, am putea să mergem pentru a relansa buna colaborare dintre cele două parlamente”.

În ajun, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin i-a adresat un mesaj de felicitare președintelui rus Vladimir Putin și l-a  rugat „să întindă o mână de ajutor” Moldovei în ceea ce privește livrarea de gaze.

Săptămâna trecută, vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că, pe parcursul lunii octombrie, Republica Moldova va achita $790 pentru 1000m3 de gaz. Se întâmplă din cauza că precedentul contract cu Gazprom a expirat, iar autoritățile nu au reușit să încheie un nou acord. Subiectul privind livrarea gazelor va fi abordat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu în cadrul Forumul Internațional al Gazelor, care se desfășoară la Sankt Petersburg pe 7 și 8 octombrie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: