Dodon prognozează un nou război la Nistru și „absorbția” Moldovei de către România. PAS: Minciuni, e în stare să dea țara rușilor
Full Article 4 minutes read

Dodon prognozează un nou război la Nistru și „absorbția” Moldovei de către România. PAS: Minciuni, e în stare să dea țara rușilor

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon susține că autoritățile de la Chișinău ar pregăti mobilizarea cetățenilor, pentru a se implica în acțiuni militare pe Nistru. Mai mult, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon susține că s-ar pregăti, inclusiv, „absorbția” Republicii Moldova de către România. Contactată de NM, atât purtătoarea de cuvânt a instituției prezidențiale, Sorina Ștefârță, cât și purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, au catalogat declarațiile lui Dodon drept „fals” și „minciuni”.  

Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al țării Igor Dodon susține că „există tot mai multe semnale” că guvernarea PAS ar pregăti mobilizarea cetățenilor. „Are intenția să se implice în acțiuni militare pe Nistru, la cererea și cu susținerea aliaților externi ai președintei Maia Sandu”, susține Dodon.

Mai mult, potrivit lui Dodon, este pus în discuție, inclusiv, și scenariul „absorbției Republicii Moldova de către România”. Fostul președinte spune că în acest caz, Republica Moldova va fi de facto trecută „sub administrarea militară directă a Occidentului și va deveni poligon de război, iar moldovenii vor deveni carne de tun în jocurile geopolitice ale străinilor”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a catalogat declarațiile lui Dodon „pline de minciuni”.

„Au scopul clar de a speria oamenii și a dezbina societatea. Totul – din disperarea că va trebui să răspundă pentru fărădelegile comise. Frica de închisoare îi face pe foștii actori politici să susțină tot mai deschis războiul rus din Ucraina, iar pentru a se salva ei sunt gata să sacrifice pacea și propria țară intereselor rusești”, a declarat Sorina Ștefârță.

„Un fals!” – așa a reacționat și partidul de guvernământ la declarațiile lui Igor Dodon.

„Dodon, membru al grupării pentru hoție și război, face din nou declarații false. Acest cetățean este atât de disperat să scape de penitenciarul nr. 13, încât e gata să dea foc la țară și să o dea pe tavă agresorilor ruși care au pornit războiul împotriva Ucrainei. Noi nu vom permite acestei grupări să destabilizeze țara și să o atragă în război. Moldova este o țară de oameni pașnici și va căuta soluții pașnice la toate problemele”, a comentat PAS pentru NM.

Precizăm că discuții despre o potențială mobilizare în Armata Națională au apărut în spațiul public după data de 24 februarie, curent, când Federația Rusă a invadat Ucraina, provocând, astfel un război la granița cu Republica Moldova. Discuțiile pe acest subiect au sporit odată cu anunțul președintelui rus, Vladimir Putin, din 21 septembrie, care a decretat mobilizare parțială în Rusia, în contextul războiului pe care îl duce în Ucraina. Autoritățile de la Chișinău au precizat anterior că măsura anunțată de Moscova vizează doar cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Federația Rusă și care au dublă cetățenie, respectiv cea a Moldovei și cea a Rusiei.

Zilele trecute, în spațiul online au apărut noi zvonuri cu privire la mobilizarea militară a cetățenilor din Republica Moldova. Informațiile răspândite pe larg în spațiul online au fost dezmințite ulterior de Ministerul Apărării. Mai mult, recent, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a dezmințit public informațiile potrivit cărora autoritățile ar pregăti o eventuală mobilizare. Nosatîi dă asigurări că, deocamdată, o astfel de posibilitate nu este discutată de autorități. Potrivit lui, mobilizarea în țara noastră ar putea fi anunțată doar după decretarea stării de asediu și război, de către Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: