Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a criticat vizita președintei Maia Sandu la Kiev, din 25 ianuarie, susținând că Republica Moldova, „o țară neutră și pașnică“, nu ar avea nevoie de un astfel de demers. Retorica socialistului contrazice spusele sale de acum doar o lună. Pe 12 decembrie, Dodon declara că, dacă Sandu „nu poate și nu vrea să meargă la Moscova”, ar trebui măcar să viziteze Kievul, fiind „prieteni cu Zelenski”.
Pe 10 decembrie 2024, agenția rusă de presă TASS publica un articol în care menționa că Igor Dodon a îndemnat-o pe Maia Sandu să plece la Moscova și la Kiev pentru a negocia la subiectul gazului.
Pe 12 decembrie, Dodon menționa într-un interviu pentru RTVI că „dacă președinta Moldovei Maia Sandu nu poate și nu vrea să meargă la Moscova, măcar să meargă la Kiev”. „Doar sunt prieteni cu Zelenski”, adăuga Dodon.
„Să meargă la Kiev și să negocieze ca Ucraina să permită acest volum (nota red: de gaze) pentru Moldova. Cred că problema poate fi rezolvată tehnic: să fie desemnat un trader – nu știu, ucrainean sau moldovean – care să primească gazele la granița dintre Rusia și Ucraina, să le preia o altă companie, dacă nu vreți ca Gazprom să le livreze, și să le livreze în Transnistria. Acesta ar fi cel mai simplu mod de a ieși din situație”, menționa Dodon.
Pe 25 ianuarie, când instituția prezidențială a anunțat că Maia Sandu efectuează o vizită la Kiev și că „un subiect important de pe agendă se referă la criza energetică provocată de Rusia”, Dodon a scris pe o rețea de socializare: „Sandu a plecat astăzi la Kiev pentru a „sprijini Ucraina în război”. De ce avem nevoie de asta, noi, o țară neutră și pașnică?! Ea trebuia să meargă astăzi nu la Kiev, ci din nou la Copanca sau în alte localități din Moldova. Ea trebuie să rezolve problemele legate de gaz, de energie electrică, nu să meargă să se închine în alte țări la indicațiile șefilor săi de la Bruxelles”.
Agenția rusă de presă TASS a publicat și declarațiile din data de 25 ianuarie ale liderului PSRM.
În dimineața zilei de 25 ianuarie, instituția prezidențială a anunțat că șefa statului Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Kiev. Detalii AICI.
Pe parcursul zilei, Maia Sandu și Vladimir Zelenski au avut o întrevedere, ulterior au ieșit într-o conferință de presă. Zelenski a declarat că Ucraina este gata să furnizeze Moldovei cărbune pentru a depăși criza energetică. Totodată el a spus că Ucraina este pregătită să livreze cărbune în regiunea transnistreană „la preț redus sau chiar gratuit”, dar și să trimită specialiști la Centrala de la Cuciurgan (MGRES) pentru a crește producția de energie electrică. „Dacă le oferim cărbune la preț redus sau chiar gratuit, putem obține în schimb energie electrică. Este corect: noi oferim cărbune, ei primesc energie electrică pentru ei și pentru întreaga Moldovă, iar noi obținem energie electrică pentru noi”, a spus el. Potrivit lui Zelenski, dacă vor ajunge specialiștii ucraineni în regiune „centrala va fi capabilă să producă de 10 ori mai mult”. Astfel, a menționat el, Ucraina și Moldova pot asigura împreună o producție stabilă de energie electrică pe următorii 10 ani. Detalii AICI.
Zelenski a mai spus că Ucraina este de acord cu tranzitul gazului din Azerbaidjan către Europa. Totuși nu va fi de acord cu reluarea tranzitului gazului rusesc. „Am spus că gazul rusesc nu-l vom transporta mai departe. Nu vom lăsa rușii să câștige. Dar să lăsăm Azerbaidjanul să câștige? Cu plăcere. Să ajutăm slovacii? Cu plăcere. Putem semna un contract, rapid să stabilim, când vom auzi un semnal și de la oamenii din Tiraspol, și de la oamenii din Slovacia, și de la oamenii din alte țări din Europa”, a adăugat Zelenski. Detalii AICI.
***
Aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz tranzitau zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse. Amintim, încă în august 2023, Ucraina a declarat că nu va negocia o prelungire a contractului privind tranzitarea gazului rusesc. Detalii AICI.
În noiembrie 2024, Victor Parlicov – la acel moment ministru al Energiei – a fost în Rusia la discuții cu reprezentanții concernului Gazprom. „Gazprom cumva leagă subiectul continuității livrărilor prin rută alternativă prin Turcia de subiectul achitării acelei pretinse datorii aferente malului drept. (…) Noi am formulat că dispoziția noastră se bazează pe rezultatele auditului ”, comunica Parlicov. Detalii AICI.
Pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Gazprom are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale la hotarul cu Republica Moldova până la 30 septembrie 2026 – comunica în decembrie premierul Dorin Recean.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!