Dodon, „sfat” pentru belaruși după vizita opoziționistei Tihanovskaya în Moldova: „N-aveți nevoie de marionetele politice ale lui Soros”
Full Article 3 minutes read

Dodon, „sfat” pentru belaruși după vizita opoziționistei Tihanovskaya în Moldova: „N-aveți nevoie de marionetele politice ale lui Soros”

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon a publicat pe Facebook un mesaj în contextul recentei vizite a liderei opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaya. Acesta a menționat că Tihanovskaya, la fel ca președinta Maia Sandu, ar fi un „instrument în mâini străine”. Mai mult, Dodon i-a îndemnat pe belaruși să „prețuiască ceea ce au”, cel mai probabil referindu-se la actualul lider al Belarusului – dictatorul Alexandr Lukașenko – politician pentru care, a declarat socialistul, moldovenii i-ar „invidia în sensul bun”.

Să nu dea Domnul poporului frățesc belarus o pseudo-democrație ca cea pe care o avem astăzi în Moldova. O astfel de guvernare incompetentă și fără scrupule va duce orice țară la ruină. Credeți-mă, nu aveți nevoie de marionetele politice ale lui Soros la putere. Aceasta este o cale sigură spre degradare. Atât Maia Sandu, cât și Tihanovska sunt programate să fie instrumente în mâini străine și sunt străine de adevăratele interese și valori naționale ale poporului. Dragi beloruși, prețuiți și păstrați ceea ce aveți, păstrați ceea pentru ce noi, moldovenii, vă invidiem în sensul bun”, a scris Dodon.

Amintim că, în perioada 20-21 octombrie, lidera opoziției din Belarus Svetalana Tihanovskaya a efectuat o vizită în Republica Moldova, la invitația președintei Maia Sandu. În prima zi a vizitei, aceasta a avut o întrevederi cu președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu și cu grupul parlamentar pentru susținerea Belarusului Democrat, care a fost constituit anul trecut. A doua zi, Svetlana Tihanovskaya, alături de Maia Sandu, a participat la Forumul Femeilor 2023, care s-a desfășurat la Castel Mimi. După eveniment, Tihanovskaya a publicat un mesaj pe rețelele de socializare în care a menționat că, sub conducerea președintei Sandu, Moldova „se îndreaptă către un viitor european luminos” și că „este un exemplu de urmat pentru belaruși”. Detalii – AICI.

***

Svetlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului ei Serghei Tihanovski, după ce acesta a ajuns în închisoare. Tihanovskaia a fost principala rivală a lui Lukașenko. După alegerile prezidențiale, în Belarus au izbucnit proteste de amploare împotriva lui Alexandr Lukașenko. Protestatarii îl acuzau pe Lukașenko că a falsificat rezultatele scrutinului. Reprezentanții opoziției belaruse puneau la îndoială procentul de 80% adjudecat de Lukaşenko.

Hotnews.ro a scris că observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu s-au respectat principiile democratice. Iar dw a scris că „șefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre ale UE nu vor să recunoască rezultatul controversatelor alegeri prezidenţiale din Belarus”. UE a declarat că „alegerile nu au fost nici echitabile şi nici libere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: