În comunicatul de presă publicat pe 26 octombrie de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane, în care se vorbește despre cele 21 de persoane și entități vizate de sancțiuni pentru acte de corupție și legături dubioase cu Kremlinul, sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului. Deocamdată, cei doi politicieni nu au comentat informațiile publicate de oficialii americani.
Numele președintelui de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon este menționat nu o singură dată în raportul publicat de Guvernul american în contextul listei de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Mai exact, oficialii americani amintesc de fostul președinte al R. Moldova în același context cu cel a lui Igor Ciaika, fiul ex-procurorului general al Rusiei.
Astfel, potrivit guvernului american, Ciaika a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Șor și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), reprezentat de Igor Dodon, recent pus sub acuzare pentru corupție de către autoritățile moldovenești. În schimbul promisiunii sprijinului rusesc în alegeri, Chaika a obținut sprijinul pentru legislația preferată de Kremlin. Mai mult, companiile lui Ciaika ar fi fost folosite ca paravan pentru a direcționa bani către partidele politice colaboratoare din Moldova. O parte din aceste fonduri ilicite de campanie au fost alocate pentru mită și fraudă electorală, se mai arată în raport.
Numele lui Igor Dodon este menționat și alături de cei ai unor consultanți politici ruși. Mai exact, Gudilin, Grak și Gonin au lucrat în calitate de consilieri ai fostului președinte moldovean Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 din Republica Moldova. În timpul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit, de asemenea, cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon.
„În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au exercitat presiuni asupra membrilor de rang înalt ai PSRM pentru ca aceștia să accepte asistența și îndrumarea lor, promițându-le că vor avea o influență favorabilă asupra administrației prezidențiale ruse în ceea ce privește solicitările de asistență din partea guvernului moldovean. În 2020, Gudilin a facilitat, de asemenea, înființarea unui canal de plată prin intermediul criptomonedei Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influențare a alegerilor. În 2021, consilierii politici legați de FSB au propus utilizarea Ministerului rus de Interne pentru a localiza cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia și a-i convinge să voteze. În plus, mass-media din Rusia ar promova mesaje utile pentru campania lui Dodon către cetățenii moldoveni care trăiesc în Rusia”, se arată în raportul oficialilor americani.
MAN-ul lui Ion Ceban
Deși eforturile sale de a influența alegerile din Moldova din 2020 și 2021 au eșuat, Kremlinul continuă să depună eforturi pentru a readuce la putere un guvern pro-rus.
Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă din Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativa Națională (MAN).
Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului moldovean. Printre eforturile sale de subminare a guvernului, echipa lui Gudilin a planificat să angajeze o echipă permanentă care să posteze comentarii pe rețelele de socializare și în emisiunile online. Gudilin a colaborat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această „fabrică de troli”.
Reacția Guvernului
Premierul Natalia Gavrilița a comentat menționarea lui Igor Dodon și a formațiunii conduse de Ion Ceban.
„În lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale. Ajutor care fură, de fapt, voturile cetățenilor. Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională. Oamenii au așteptat prea mult timp ca beneficiarii furtului miliardului și care au furat votul oamenilor să fie aduși în fața legii”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița.
Și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat informațiile dezvăluite de guvernul american.
„Principalii în această listă sunt beneficiarii furtului miliardului Plahotniuc și Șor, care au utilizat și utilizează resurse pentru a submina securitatea Republicii Moldova. Pe lângă acești doi criminali cu acte în regulă la nivel internațional, în lista sancțiunilor sunt incluse mai multe personaje care au încercat să falsifice alegerile municipale, prezidențiale, parlamentare, inclusiv unele grupuri de inițiativă pentru constituirea de partide chipurile de sorginte pro-europeană, dar care au fost finanțate de către serviciile secrete rusești”, a declarat Litvinenco.
Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice.