Facebook/Igor Dodon

Dodon și Grecianîi, denunțați la Procuratura Generală de mai mulți deputați. Ce acuzații li se aduc

Grupul parlamentar Pro Moldova a depus la Procuratura Generală un denunț penal pe numele speakerului parlamentului, Zinaida Greceanîi și pe cel al președintelui Igor Dodon. Într-un briefing din 27 aprilie, deputatul Andrian Candu a explicat gestul prin faptul că șeful statului și președinta legislativului au semnat legea de asumare a răspunderii guvernului fără a aștepta expirarea a trei zile, așa cum prevede Constituția. Separat, a fost depus un alt denunț pe numele lui Igor Dodon, pe motiv de șantaj.

„Ține de abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, prin faptul că au semnat legea privind asumarea de răspundere, încălcând legislația intenționat, fără să respecte procedurile și termenele prevăzute de lege”, a explicat Candu.

Și deputatul Serghei Sîrbu a menționat că legea privind asumarea de răspundere ar fi fost semnată cu grave încălcări a legii și Constituției.

„Fapt confirmat deja prin hotărârea Curții Constituționale, care a stabilit că doamna Greceanîi a semnat acea lege ilegal, chiar pe data de 2 aprilie, în aceeași zi când a fost tentativa de prezentare a legii de asumare a răspunderii guvernului, fără să aștepte expirarea a celor 3 zile prevăzute de Constituție. În aceeași zi și președintele Dodon a semnat decretul prin care a promulgat acea asumare, din nou, cu încălcarea gravă a legii. Nimeni nu a așteptat expirarea a trei zile”, a anunțat deputatul Serghei Sîrbu.

„Această încălcare a fost confirmată de Curtea Constituțională. Suntem în fapta de cel puțin a unei tentative de abuz și exces de putere, dar, evident, Procuratura urmează să dea calificarea juridică corectă a acestor infracțiuni. Noi am solicitat să fie o investigare obiectivă, corectă și în cazul în care se confirmă, acești doi demnitari de stat să fie trași la răspundere penală”, a mai spus deputatul.

Totodată, grupul parlamentar Pro Moldova a  mai depus la Procuratura Generală un denunț penal pe numele președintelui Igor Dodon. Deputații îl acuză pe șeful statului de șantaj.

„Președintele Dodon și-a permis în public să vină cu amenințări, cu șantaj față de cetățeni, față de judecătorii Curții Constituționale, de liderii opoziției, deputați din parlament. Aceste acțiuni nu sunt altceva decât, cel puțin, o infracțiune gravă. Amenințarea și șantajul se pedepsesc penal. Am solicitat Procuraturii Generale să inițieze procedurile și investigațiile de rigoare”, a anunțat deputatul Serghei Sîrbu.

Amintim că, vineri, 24 aprilie, Igor Dodon a atenționat că în cazul în care va fi anulat acordul privind împrumutul din Federația Rusă, de la 1 mai, în Republica Moldova ar putea să nu mai fie achitate pensiile și salariile bugetarilor.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: