Dodon și Grecianîi, denunțați la Procuratura Generală de mai mulți deputați. Ce acuzații li se aduc
Full Article 3 minutes read

Dodon și Grecianîi, denunțați la Procuratura Generală de mai mulți deputați. Ce acuzații li se aduc

Grupul parlamentar Pro Moldova a depus la Procuratura Generală un denunț penal pe numele speakerului parlamentului, Zinaida Greceanîi și pe cel al președintelui Igor Dodon. Într-un briefing din 27 aprilie, deputatul Andrian Candu a explicat gestul prin faptul că șeful statului și președinta legislativului au semnat legea de asumare a răspunderii guvernului fără a aștepta expirarea a trei zile, așa cum prevede Constituția. Separat, a fost depus un alt denunț pe numele lui Igor Dodon, pe motiv de șantaj.

„Ține de abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, prin faptul că au semnat legea privind asumarea de răspundere, încălcând legislația intenționat, fără să respecte procedurile și termenele prevăzute de lege”, a explicat Candu.

Și deputatul Serghei Sîrbu a menționat că legea privind asumarea de răspundere ar fi fost semnată cu grave încălcări a legii și Constituției.

„Fapt confirmat deja prin hotărârea Curții Constituționale, care a stabilit că doamna Greceanîi a semnat acea lege ilegal, chiar pe data de 2 aprilie, în aceeași zi când a fost tentativa de prezentare a legii de asumare a răspunderii guvernului, fără să aștepte expirarea a celor 3 zile prevăzute de Constituție. În aceeași zi și președintele Dodon a semnat decretul prin care a promulgat acea asumare, din nou, cu încălcarea gravă a legii. Nimeni nu a așteptat expirarea a trei zile”, a anunțat deputatul Serghei Sîrbu.

„Această încălcare a fost confirmată de Curtea Constituțională. Suntem în fapta de cel puțin a unei tentative de abuz și exces de putere, dar, evident, Procuratura urmează să dea calificarea juridică corectă a acestor infracțiuni. Noi am solicitat să fie o investigare obiectivă, corectă și în cazul în care se confirmă, acești doi demnitari de stat să fie trași la răspundere penală”, a mai spus deputatul.

Totodată, grupul parlamentar Pro Moldova a  mai depus la Procuratura Generală un denunț penal pe numele președintelui Igor Dodon. Deputații îl acuză pe șeful statului de șantaj.

„Președintele Dodon și-a permis în public să vină cu amenințări, cu șantaj față de cetățeni, față de judecătorii Curții Constituționale, de liderii opoziției, deputați din parlament. Aceste acțiuni nu sunt altceva decât, cel puțin, o infracțiune gravă. Amenințarea și șantajul se pedepsesc penal. Am solicitat Procuraturii Generale să inițieze procedurile și investigațiile de rigoare”, a anunțat deputatul Serghei Sîrbu.

Amintim că, vineri, 24 aprilie, Igor Dodon a atenționat că în cazul în care va fi anulat acordul privind împrumutul din Federația Rusă, de la 1 mai, în Republica Moldova ar putea să nu mai fie achitate pensiile și salariile bugetarilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: