Dodon susține că dosarul denumit generic „kuliok” ajunge în instanță. Precizările Procuraturii
Full Article 3 minutes read

Dodon susține că dosarul denumit generic „kuliok” ajunge în instanță. Precizările Procuraturii

Fostul șef de sta Igor Dodon ar putea compărea pe banca acuzaților în dosarul denumit generic „kuliok”. Se întâmplă după ce procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală pe două din cele patru capete de acuzare înaintate fostului președinte al țării. Anunțul a fost făcut de Dodon pe 4 octombrie, în cadrul emisiunii „Tema” de la Primul în Moldova. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec, a confirmat că urmărirea penală în dosarul în care este vizat fostul șef de stat se apropie de sfârșit, pe anumite capete de acuzare.

„Din cinci dosare deschise pe numele meu, Energocom anul trecut, care este transmis în judecată, și alte patru cauze penale, deschise pe 24 mai, în cazul a două deja a fost încheiată urmărirea penală și doresc să le transmită în instanță în regim de urgență. Este vorba de dosarul deschis în baza finanțării ilegale a PSRM și cel legat de corupție, acel renumit kuliok. Mă întreb – pentru ce această urgență? Și Energocom și aceste două dosare transmise în judecată în două săptămâni”, a declarat fostul șef de stat.

Igor Dodon susține că în spatele acțiunilor procuraturii ar sta, de fapt, o motivare politică. Mai mult, fostul șef de stat spune că, de facto, procurorii nu dețin probe concludente care ar ține în cazul unui proces de judecată și se arată încrezător că va avea câștig de cauză. Dodon susține că va insista ca ședințele de judecată să fie desfășurate cu ușile deschise.

„Robu și Bulat doresc să-i dovedească Maiei Sandu că sunt foarte eficienți, încheind urmărirea penală pe numele lui Dodon în câteva cauze penale. Dar pe de altă parte, calitatea acestor cauze penale este foarte mică. Ei vor pierde în judecată, iar noi vom câștiga. Toți știu asta. (…) Procurorii sunt în agonie. Ceea ce face acum procuratura nu are nimic în comun cu profesionalismul. Încearcă să fie pe plac oponenților mei politici pentru a rămâne în funcții și mai departe”, a mai spus Igor Dodon.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PG, Mariana Cherpec, a declarat că dosarul în care este vizat fostul șef de stat a fost disjuns pe anumite episoade. „La acest moment se efectuează anumite acțiuni procesuale în vederea finalizării urmăririi penale. La etapa emiterii unei decizii pe caz, vom informa opinia publica”, a precizat Cherpec.

De menționat că, la moment, Igor Dodon se află în arest preventiv la domiciliu. Fostul șef de stat figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: