Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon i-a cerut președintei Maia Sandu să semneze până pe 9 martie, cel târziu, decretul de numire în funcție a candidatei la funcția de premier, Mariana Durleșteanu. În caz contrar, acesta a avertizat că „vor urma alte acțiuni”. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă din 1 martie.
Dodon a precizat că PSRM nu va merge pe calea unui eventual impeachment a președintelui.
„Această candidatură desemnată de majoritatea parlamentară trebuie desemnată prin decret de către președinte. Nu ne dorim război cu instituția prezidențială, dar cu haosul. Se discută mult despre o posibilă suspendare a președintelui și desfășurarea unui referendum. Pot să vă spun foarte ferm: PSRM nu va iniția niciun referendum privind demiterea președintelui. Este un fals și manipulare”, a declarat Dodon.
Dodon a cerut șefei statului să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu.
„Îi cerem președintelui Maia Sandu să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Considerăm că refuzul de până acum al președintelui de a discuta cu partidele este emotiv, în total dezacord cu rolul de mediator. Solicităm ca până cel târziu pe 9 martie, decretul de numire a candidatului propus de majoritatea parlamentară să fie emis”, a declarat Dodon.
Dodon a declarat că un eventual decret semnat de Maia Sandu de dizolvare a Parlamentului în actualele condiții reprezintă o gravă uzurpare a puterii de către președinte.
„Este nejustificat să se aștepte finalul lunii martie pentru a vedea ce e de făcut. După data de 23 martie nu se va schimba nimic în Constituție. Dacă nu facem nimic până pe 23 martie, înseamnă intrare în blocaj total”, a precizat Dodon.
Liderul PSRM a mai spus că, dacă până pe 9 martie decretul nu va fi emis, Consiliul republican al PSRM se va întâlni din nou și va adopta noi acțiuni.
„Nu voi menționa acum caracterul acestor acțiuni, pentru că nu vrem să afectăm în niciun fel abordarea constructivă la care facem apel. Dar dacă se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va deveni o funcție de decor, așa cum a fost până în 2016”, a mai spus Dodon.
Am solicitat o reacție din partea președinției. Vom reveni cu detalii.
***
Amintim că președinta Maia Sandu a declarat, săptămâna trecută, că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Totodată, aceasta a precizat că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale.
Șefa statului a explicat că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit șefului statului, dacă timp de trei luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale.