regnum.ru

Doi polițiști din Dubăsari au fost reținuți și duși la Grigoriopol. După câteva ore, au fost eliberați

Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Dubăsari au fost reținuți, pe 15 iulie, de forțele neconstituționale de la Tiraspol. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a condamnat incidentul și a inițiat acțiuni pentru eliberarea acestora. În noaptea de 16 iulie, Poliția Republicii Moldova a anunțat că cei doi polițiști au fost eliberați și au revenit acasă. 

Potrivit Comisiei Unificate de Control, polițiștii au fost opriți în trafic de către reprezentanți ai „mgb”-lui pe drumul între Doroțcaia și Grigoriopol, apoi duși cu forța la sediul din Grigoriopol al acestei structuri ilegale.

„Incidentul grav cu implicarea a doi angajați ai Inspectoratului de poliție Dubăsari produs în Zona de Securitate în moment ce Comisia își ținea lucrările, a accentuat că Tiraspolul sfidează totalmente atât actele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru, cât și drepturile fundamentale ale omului. Delegația Republicii Moldova condamnă aceste acțiuni absolut ilegale și, alături de autoritățile naționale, a inițiat măsurile necesare pentru clarificarea cazului și eliberarea necondiționată a cetățenilor vizați”, se arată într-o declarație a Comisiei Unificate de Control.

Ulterior, în jurul orei 2:00, poliția a anunțat că cei doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Dubăsari, reținuți în timp ce se aflau pe teritoriul regiunii transnistrene, au revenit acasă, în siguranță.

„În urma acțiunilor întreprinse de autorități, în special a conducerii MAI, IGP și a IP Dubăsari, colegii noștri au fost lăsați la libertate. Autoritățile, în continuare, documentează cazul și stabilesc motivul reținerii”, se arată în comunicat.

***

Nu este primul incident de acest fel. În octombrie 2020, patru moldoveni, inclusiv un polițist și un angajat al  Agenției Servicii Publice (ASP), au fost reținuți ilegal de forțele de la Tiraspol. Ulterior, doi dintre aceștia au fost eliberați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/army.md

Moldova cumpără rachete antiaeriene? Ministerul Apărării: „Toate eforturile sunt pentru creșterea nivelului de siguranță”

Ministerul Apărării al Republicii Moldova anunță că a luat măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană ale țării, în contextul încălcărilor repetate ale spațiului aerian național de către rachete și drone din Federația Rusă. Potrivit instituției, astfel de incidente au fost înregistrate în ultimii trei ani și au reprezentat o amenințare directă la adresa securității cetățenilor.

„Aceste situații au pus în pericol direct siguranța cetățenilor noștri. Protejarea vieții și securității oamenilor rămâne o prioritate esențială pentru Ministerul Apărării. În acest context, instituția a întreprins măsurile necesare pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale țării, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția precizează că, din considerente de securitate și confidențialitate, nu poate anunța public mai multe detalii: „Vă asigurăm, însă, că toate aceste eforturi sunt pentru creșterea nivelului de siguranță a populației și protecția spațiului aerian național”.

Potrivit portalului Agora.md, care citează date din Registrul armamentului convențional al ONU, Republica Moldova a achiziționat din Polonia 44 de sisteme antiaeriene portabile de tip Piorun. Nu este clar dacă livrarea include doar lansatoarele, doar rachetele sau ambele.

Sistemele Piorun, produse de compania poloneză MESKO, sunt concepute pentru a combate elicoptere, avioane, drone și rachete de croazieră. Acestea sunt echipate cu focoase dotate cu senzori de proximitate, ceea ce le permite să neutralizeze ținta chiar și în cazul unei treceri foarte apropiate.

Amintim că, în aprilie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi declara că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Republica Moldova, care va include și sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noile sistem vor fi capabile să intercepteze și să distrugă aparate de zbor, avioane, elicoptere și unele tipuri de rachete. Ajutorul urmează să fie acordat sub formă de grant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: