Dolință este vizată în cauza penală în care figurează Dodon. Ce au ridicat procurorii în timpul perchezițiilor?
Full Article 3 minutes read

Dolință este vizată în cauza penală în care figurează Dodon. Ce au ridicat procurorii în timpul perchezițiilor?

Procuratura Anticorupție anunță că a depistat și ridicat astăzi, în cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul ex-deputatei socialiste Alla Dolință, mai multe dispozitive informatice și înscrisuri de ciornă. Potrivit oamenilor legii, Dolință este vizată în cadrul cauzei penale de învinuire a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, acuzat inclusiv de trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Potrivit PA, probele ridicate astăzi au legătură cu circumstanțele cauzei penale și urmează a fi analizate în ansamblu cu alte probe administrate pe caz.

Într-un comunicat emis, PA precizează că, la acest moment, fostei deputate nu i-a fost atribuită nicio calitate procesuală. Totuși, potrivit Procuraturii, acesta urmează să fie citată și audiată de către procurori în perioada imediat următoare.

„În privința persoanei vizate, la această etapă a procesului penal, nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere”, se arată în comunicatul citat.

Amintim că procurorii anticorupție au descins astăzi 8 septembrie, cu percheziții la domiciliul și automobilele ex-deputatei din Parlamentul Republicii Moldova, Alla Dolință, vizată în cadrul cauzei penale de învinuire a ex-președintelui Republicii Moldova.

***

Precizăm că  Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.

***

Amintim că în data de 11 iulie, Dolința a depus cererea de demisie din funcția de deputat al PSRM. Aceasta a argumentat decizia prin faptul că nu este de acord cu politica PSRM în ceea ce privește „retorica” formațiunii față de războiul din Ucraina.

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Alla Dolință, dar și soțul ei, Igor Dolință, nu au fost simpli membri ai PSRM, dar și unii dintre cei mai importanți finanțatori ai formațiunii.

Spre exemplu, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 ei au finanțat campania electorală cu peste jumătate de milion de lei, în condițiile în care venitul declarat al familiei pentru anul 2014 a fost mai mic de 180.000 de lei. În schimb s-a ales cu un fotoliu de deputat, pe care a reușit să-l păstreze și după scrutinul parlamentar din februarie 2019.

Și-a păstrat fotoliul de deputat și după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, candidând pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Totodată, potrivit RISE, sediul central al socialiștilor din Chișinău a fost deținut de familia Dolință prin intermediul unei companii. Ulterior, compania a fost cedată unui off-shore din Cipru, interesele căruia au fost reprezentate tot de familia Allei Dolință.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: