„Dorim fapte mai concrete, mă refer la Andrei Năstase”. PSRM este deschis spre alte candidaturi la funcția de premier
Full Article 3 minutes read

„Dorim fapte mai concrete, mă refer la Andrei Năstase”. PSRM este deschis spre alte candidaturi la funcția de premier

Socialiștii sunt dispuși să discute și alte candidaturi la funcția de prim-ministrul al țării. Declarația a fost făcută de către liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova. Acesta s-a referit, inclusiv, la candidatura lui Andrei Năstase.

Socialistul a explicat că ar putea să existe și alte propuneri la funcția de premier sau să fie susținută candidatura Marianei Durleșteanu.

„Noi suntem gata să discutăm și alte candidaturi. Sunt discuții, dorim cu toții fapte mai concrete. Mă refer la Andrei Năstase, ar fi de dorit ca dumnealui să iasă cu fracțiunea sa și să spună că fracțiunea mea mă propune pe mine, uitați-vă lista, au semnat atâția, vă îndemn pe următorii să semnați la fel, acceptăm sau nu acceptăm din partea cutare sau cutare fracțiuni semnăturile și atunci este o cale indiferent de faptul înaintează sau nu va înainta doamna președinte, ea are finalitatea cu desemnarea unei candidaturi de către majoritatea parlamentară. Evident că aici venim la situația că Parlamentul nu poate fi dizolvat deoarece el a identificat soluția”, a declarat Furculiță.

Deputatul PSRM a mai menționat că, în funcție de comportamentul președintelui țării, sunt mai multe soluții pentru depășirea crizei politice.

„Dacă ea procedează în conformitate cu Constituția, atunci ea este obligată, conform deciziei CC, să reia consultările cu fracțiunile parlamentare, să constate existența unei majorități, care este certă din punct de vedere constituțional. (…) Dacă doamna președinte nu înaintează, se opune, Parlamentul va avea pârghii să activeze în continuare în cadrul acestui guvern efectiv și țara va fi guvernată, salariile vor fi plătite”, a declarat președintele fracțiunii PSRM din legislativ.

***

Amintim că, pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată, repetat, la funcția de premier, în pofida faptului că majoritatea parlamentară a propus candidatura Marianei Durleșteanu. Magistrații Curții Constituționale au ajuns la concluzia că șefa statului trebuie să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

Seara, președinta Maia Sandu a susținut un briefing de presă. Aceasta nu a precizat cum anume va acționa în continuare, însă a argumentat că „poporul va decide soarta țării la alegerile anticipate sau la un referendum”.

Pe 24 februarie, liderul Platformei DA Andrei Năstase a declarat că este gata să își asume guvernarea și a inițiat discuții cu liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în vederea găsirii unei soluții pentru ieșirea din criza politică. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS a declarat că reprezentanții formațiunii vor merge la consultări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: