Dorin Recean, discuție cu presa străină. Premierul acuză Moscova că vrea să provoace o criză umanitară în Transnistria
Full Article 3 minutes read

Dorin Recean, discuție cu presa străină. Premierul acuză Moscova că vrea să provoace o criză umanitară în Transnistria

Premierul Dorin Recean consideră că decizia concernului rus Gazprom de a opri livrările de gaz către regiunea transnistreană a fost dictată de autoritățile de la Moscova, vizând destabilizarea Guvernului pro-european al Republicii Moldova. El a declarat că obiectivul Chișinăului este ca Federația Rusă să-și retragă militarii din stânga Nistrului pentru a putea administra „corespunzător” teritoriul. Precizările au fost făcute de într-o discuție, în format online, cu peste 30 de jurnaliști din SUA, Asia și Europa, interesați de situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 

Prim-ministrul Recean a acuzat Moscova că provoacă o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza Guvernul pro-european al Republicii Moldova, potrivit Euronews. Acest lucru are loc în contextul alegerilor parlamentare care urmează să fie organizate în 2025.

Dorin Recean a declarat că Kremlinul își dorește un Guvern pro-rus în viitor, ceea ce i-ar permite să-și consolideze prezența militară în regiunea transnistreană. Federația Rusă are aproximativ 1 500 de soldați pe teritoriul din stânga Nistrului, care activează ca „pacificatori”.

Acesta este obiectivul nostru: ca Rusia să-și retragă trupele ca Rusia să-și retragă trupele și să permită Chișinăului să administreze corespunzător regiunea și să ofere serviciile publice de care oamenii au nevoie”, a menționat șeful Guvernului.

Precizăm că, pe 1 ianuarie 2025, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul statului ucrainean. S-a întâmplat odată cu expirarea contractul de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către Moldovagaz, toate volumele fiind direcționate în regiunea transnistreană. În noiembrie, autoritățile de la Chișinăul au discutat cu conducerea concernului rus Gazprom privind continuarea livrărilor pe ruta transbalcanică, însă compania nu a dat curs propunerii. Astfel, în prima zi a anului 2025, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a încetat să mai furnizeze gaz pentru stânga Nistrului, invocând neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc erau asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană și se producea energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Deficitul de energie electrică al malului drept (controlat de autoritățile constituționale) este asigurat din importuri, preponderent din România.

Pe malul stâng al Nistrului, conform așa-ziselor autorități locale, 72 000 de gospodării au rămas fără gaz, iar 1 500 de blocuri de locuit nu au încălzire și apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producția de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie, zilnic, au loc deconectări în evantai din cauză că consumul de energie electrică depășește producția.

Chișinăul au propus ajutor Tiraspolului, inclusiv modalități de cooperare pentru a gestionarea situației (aici și aici). Autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene neagă însă acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: