Colaj NM

„Dosar la comandă”. Cavcaliuc cere ridicarea imunității parlamentare a deputatei Platformei DA Arina Spătaru

Gheorghe Cavcaliuc susține că dosarul penal în care este vizat colegul său din cadrul Partidului Acasă Construim Democrația (PACE) a fost pornit ilegal și la comandă politică. În cadrul unei conferințe de presă din 8 aprilie, liderul PACE a solicitat Procuraturii Generale să ceară ridicarea imunității parlamentare a deputatei Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Arina Spătaru. Reacția vine după ce un membru PACE a fost reținut pentru că l-a stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei Tudor Tutunaru. În prezent, alesul local se află în spital. 

„Cer procurorului general inițierea urmăriririi penale pe numele deputatului din Parlamentul Republicii Moldova Arina Spătaru, din cadrul Partidului DA. Această persoană trebuie să fie cercetată în baza art. 326, 327, 328 al Codului Penal – trafic de influență, abuz de serviciu și exces de serviciu”, a declarat Cavcaliuc.

Liderul PACE și-a argumentat solicitarea prin faptul că, în ajun, parlamentara a scris la ora 15.16, pe pagina sa de Facebook că doi membri ai formațiunii sale vor fi reținuți, în timp ce ordonanța privind reținerea lui Tudor Balan, președintele PACE al raionului Sîngerei întocmit de procurori a fost întocmit la ora 15:42. Cavcaliuc a mai spus că, în opinia sa, colegul său, Tudor Balan, este deținut politic. Gheorghe Cavcaliuc a cerut procurorului general să solicite ridicarea imunității de deputat a Arinei Spătaru.

„Este o ilegalitate, este un dosar cusut cu ață albă la comanda politicienilor și ceea ce spun eu nu sunt numai declarații de pe Facebook și ordonanța procesuală. Arina Spătaru a studiat împreună cu procurorul raionului Sîngerei în liceul din Bălți. Relațiile lor din tinerețe și acum de familie sunt păstrate și acest lucru a influențat la pornirea cauzei penale la comandă”, a mai spus Cavcaliuc.

De asemenea, liderul PACE l-a acuzat pe Tudor Tutunaru, care se află în spital, că ar fi efectuat presiuni asupra medicilor.

„Expertiza medico-legală a lui Tutunaru nu a fost făcută încă. Mai mult, Tutunaru, împreună cu alte persoane cu influență din raion au făcut presiuni asupra medicilor, ca să fie eliberat un act de la medicul legist cu un asemenea diagnostic”, a mai spus Cavcaliuc.

Liderul PACE a cerut transferul cauzei penale de la Procuratura Sângerei.

„Cerem eliberarea imediată a deținutului politic Tudor Balan, căruia i-a fost falsificată o cauză penală la comanda politicienilor, din interesele meschine”, a mai spus acesta.

UPDATE Reacția deputatei Arina Spătaru o puteți citi AICI.

***

Procuratura raionului Sîngerei a inițiat două cauze penale pentru „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Procurorii l-au reținut pe președintele organizației teritoriale al formațiunii politice PACE.

Tudor Tutunaru este internat la spitalul raional, având arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.

Într-un răspuns pentru NM, reprezentanții Procuraturii Generale au menționat că investighează cazul, inclusiv declarația liderului Pace Gheroghe Cavcaliuc, care a declarat că „așa vor păți toți funcționarii care vor face abuz de funcția lor și se vor vaccina înaintea medicilor, bătrânilor și a poporului”.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: