„Dosar la comandă”. Cavcaliuc cere ridicarea imunității parlamentare a deputatei Platformei DA Arina Spătaru
Full Article 3 minutes read

„Dosar la comandă”. Cavcaliuc cere ridicarea imunității parlamentare a deputatei Platformei DA Arina Spătaru

Gheorghe Cavcaliuc susține că dosarul penal în care este vizat colegul său din cadrul Partidului Acasă Construim Democrația (PACE) a fost pornit ilegal și la comandă politică. În cadrul unei conferințe de presă din 8 aprilie, liderul PACE a solicitat Procuraturii Generale să ceară ridicarea imunității parlamentare a deputatei Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Arina Spătaru. Reacția vine după ce un membru PACE a fost reținut pentru că l-a stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei Tudor Tutunaru. În prezent, alesul local se află în spital. 

„Cer procurorului general inițierea urmăriririi penale pe numele deputatului din Parlamentul Republicii Moldova Arina Spătaru, din cadrul Partidului DA. Această persoană trebuie să fie cercetată în baza art. 326, 327, 328 al Codului Penal – trafic de influență, abuz de serviciu și exces de serviciu”, a declarat Cavcaliuc.

Liderul PACE și-a argumentat solicitarea prin faptul că, în ajun, parlamentara a scris la ora 15.16, pe pagina sa de Facebook că doi membri ai formațiunii sale vor fi reținuți, în timp ce ordonanța privind reținerea lui Tudor Balan, președintele PACE al raionului Sîngerei întocmit de procurori a fost întocmit la ora 15:42. Cavcaliuc a mai spus că, în opinia sa, colegul său, Tudor Balan, este deținut politic. Gheorghe Cavcaliuc a cerut procurorului general să solicite ridicarea imunității de deputat a Arinei Spătaru.

„Este o ilegalitate, este un dosar cusut cu ață albă la comanda politicienilor și ceea ce spun eu nu sunt numai declarații de pe Facebook și ordonanța procesuală. Arina Spătaru a studiat împreună cu procurorul raionului Sîngerei în liceul din Bălți. Relațiile lor din tinerețe și acum de familie sunt păstrate și acest lucru a influențat la pornirea cauzei penale la comandă”, a mai spus Cavcaliuc.

De asemenea, liderul PACE l-a acuzat pe Tudor Tutunaru, care se află în spital, că ar fi efectuat presiuni asupra medicilor.

„Expertiza medico-legală a lui Tutunaru nu a fost făcută încă. Mai mult, Tutunaru, împreună cu alte persoane cu influență din raion au făcut presiuni asupra medicilor, ca să fie eliberat un act de la medicul legist cu un asemenea diagnostic”, a mai spus Cavcaliuc.

Liderul PACE a cerut transferul cauzei penale de la Procuratura Sângerei.

„Cerem eliberarea imediată a deținutului politic Tudor Balan, căruia i-a fost falsificată o cauză penală la comanda politicienilor, din interesele meschine”, a mai spus acesta.

UPDATE Reacția deputatei Arina Spătaru o puteți citi AICI.

***

Procuratura raionului Sîngerei a inițiat două cauze penale pentru „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Procurorii l-au reținut pe președintele organizației teritoriale al formațiunii politice PACE.

Tudor Tutunaru este internat la spitalul raional, având arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.

Într-un răspuns pentru NM, reprezentanții Procuraturii Generale au menționat că investighează cazul, inclusiv declarația liderului Pace Gheroghe Cavcaliuc, care a declarat că „așa vor păți toți funcționarii care vor face abuz de funcția lor și se vor vaccina înaintea medicilor, bătrânilor și a poporului”.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: