Dosarul celor 14 ex-deputați acuzați că au primit bani ca să părăsească PCRM a fost clasat din lipsă de probe
Full Article 2 minutes read

Dosarul celor 14 ex-deputați acuzați că au primit bani ca să părăsească PCRM a fost clasat din lipsă de probe

Urmărirea penală în cadrul cauzei penale în care erau vizați 14 foști deputați a fost clasată. Informația a fost confirmată pe 25 ianuarie, de Procuratura Anticorupție, care a precizat că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune. 

Cauza penală a fost pornită pe 28 octombrie 2019 de către procurorul general interimar de atunci Dumitru Robu, în temeiul unei bănuielii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de coruperea activă.

Ulterior, la cauza penală au fost conexate alte 14 cauze penale pornite de către Procuratura Anticorupție, pentru coruperea pasivă și coruperea activă, fiind vizați 14 ex-deputați ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Potrivit unui denunțător, aceștia au transmis și primit sume cuprinse între 200 000 euro și 300 000 euro, în perioada noiembrie – decembrie 2015, pentru ca să părăsească Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din Parlament și în calitatea lor de deputați să voteze proiectele de lege înaintate de Partidul Democrat.

Fiindu-le înaintată acuzarea în comiterea infracțiunilor, toți învinuiții și-au negat vinovăția și comiterea faptelor respective.

Proba principală în acuzare au fost declarațiile ex-deputatei din Formațiunea Partidului Comuniștilor, Elena Bondarenco, făcute publice încă în anul 2016, însă procurorii nu au reușit să confirme prin probe declarațiile. În iulie 2022, aceasta a murit.

Pe 20 decembrie 2022, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune.

Urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a 13 ex-deputați.

Cei 14 deputați care au părăsit atunci PCRM sunt: Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Boris Golovin, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache. Cu excepția lui Boris Golovin, cei 13 sunt cercetați acum pentru îmbogățire ilicită.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: