procuratura.md

Dosarul „Interpol”: sechestru pe bunuri de 11,7 milioane lei și mașini ridicate FOTO

Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de peste 11,7 milioane de lei în dosarul „Interpol”. Totodată a ridicat două mașini, în valoare totală de 1,2 milioane de lei. Ancheta vizează o schemă prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a bloca Notificările Roșii ale Interpol, permițând infractorilor să evite arestarea. Cel puțin 26 de persoane au beneficiat de această schemă. 

Sechestre de 11,7 milioane de lei și mașini de lux ridicate

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 21 noiembrie că, săptămâna curentă, a ridicat două mașini în cadrul cauzei penale „Interpol”. Mașinile, cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane lei, reprezintă „bunuri infracționale, fiind o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale Interpol”. În prezent, automobilele se află în gestiunea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI).

„În total, a fost aplicat sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

A fost aplicat sechestru asupra următoarelor bunuri pe teritoriul Republicii Moldova:

Casă de locuit și teren pentru construcții în mun. Chișinău, cu valoarea aproximativă 3.450.114 MDL;

Cota-parte de ½ din apartament în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 2.048.508 MDL;

Cota-parte de ½ din casă de locuit în or. Vadul lui Vodă cu valoare aproximativă 3.264.692 MDL;

Cota-parte din locuri de parcare în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 377.150 MDL;

Mașină Toyota Camry, cu valoare aproximativă 452.933 MDL;

Mașină Range Rover, cu valoare aproximativă 738.656 MDL;

Cota-parte de ½ din mașină Skoda Octavia, cu valoare aproximativă 117.336 MDL;

Cota-parte de ½ din mașină Mercedes GLC, cu valoare aproximativă 454.970 MDL;

Cont bancar în valoare de 41.449 EUR;

Cota-parte de ½ din cont bancar în valoare de 12.193 EUR;

Mijloace bănești în sumă de 13.480 EUR și 600 USD.

procuratura.md
procuratura.md

Acțiunile unui avocat moldovean și a unui fost funcționar public

Instituția a adăugat că „potrivit probelor acumulate până în prezent, există o bănuială rezonabilă că un grup criminal organizat a pus la cale o schemă de corupție pentru a permite persoanelor aflate sub incidența Notificărilor Roșii Interpol să obțină statut de solicitanți de azil în Republica Moldova, cu scopul de a bloca și șterge aceste notificări, prin plata de mită către funcționari publici”.

„Mai exact, un avocat moldovean și un fost funcționar public din Republica Moldova care a activat și în cadrul Interpol, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri la Interpol cu informație și documente falsificate, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pentru clienții lor pe motiv că aceștia aveau statut de solicitant de azil în Republica Moldova. Concomitent, avocatul depunea petiții solicitând azil la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)”, au declarat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Ulterior, a comunicat instituția, la indicația fostului șef al IGM, funcționari publici din cadrul Inspectoratului „inițiau procedura de azil, contrar legii, fără prezența fizică a persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova”. Mai târziu, „la solicitările Interpol, fostul șef al Direcției Cooperare Internațională Polițienească al MAI, includea date vădit false în documente oficiale, confirmând statutul persoanelor de „solicitant de azil”, pe baza căruia Interpol bloca Notificările Roșii”.

Procuratura Anticorupție a adăugat că, în ultimele luni, au fost identificate „fluxuri financiare, transferuri bancare, bunuri infracționale și bunuri ale învinuiților”.

Cel puțin 26 de persoane au depus acte false prin această schemă

Procurorii au menționat că „cel puțin 26 de persoane au depus acte false la Interpol prin această schemă, prin acțiunile lor afectând investigații criminale din întreaga lume, inclusiv Franța, Australia, China și alte țări”.

„Ca rezultat al acestei investigații și informație furnizată de către Procuratura Anticorupție, la 7 iunie 2024, Interpol a deblocat Notificările Roșii a persoanelor care au beneficiat de această schemă de corupție, stopând o metodă infracțională de a permite fugarilor internaționali să evite mandate de arest”, au evidențiat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

***

Pe 4 iunie 2024, Veronica Dragalin anunța că Procuratura Anticorupție și Parchetul Național Financiar din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notificări Roșii, care se referă la infractorii dați în căutare internațională. În aceeași zi s-au efectuat percheziții. Detalii AICI.

Mai multe persoane, printre care și Viorel Țentiu – fost șef al Biroului Interpol Moldova – sunt cercetate penal pe caz. Țentiu pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldcell intenționează să achiziționeze OCN Prime Capital SRL

Moldcell, compania de telecomunicații, care în ultimii ani și-a consolidat poziția și în dezvoltarea serviciilor financiare digitale din Republica Moldova, anunță participarea în cadrul unei inițiative strategice internaționale care vizează achiziția acțiunilor OCN Prime Capital SRL, una dintre cele mai cunoscute organizații de creditare nebancară de pe piața locală.

Tranzacția este coordonată de CG Capital Partners Global Pte. Ltd., parte a grupului internațional CG Corp Global, din care face parte și Moldcell. Oferta finală a fost deja transmisă către acționarul unic al Prime Capital – compania Trittico Holdings Limited, parte a grupului de fonduri de capital privat NCH din SUA.

Prin lansarea Moldcell Money, dezvoltarea continuă a soluțiilor fintech și introducerea recentă a cardului digital Moldcell Visa, compania își consolidează direcția de a construi un ecosistem complet de servicii pentru viața digitală a clienților săi. Această extindere urmărește să ofere oamenilor acces rapid, sigur și simplu la produse financiare relevante, integrate în soluțiile tehnologice pe care le folosesc zi de zi.

„Această inițiativă deschide noi oportunități pentru dezvoltarea pieței de microfinanțare din Moldova, prin integrarea tehnologiei, a experienței în relația cu clienții și a unei viziuni clare pe termen lung. Este un pas concret în strategia noastră dincolo de telco – aceea de a construi un ecosistem digital accesibil tuturor, care include telecomunicații, plăți, servicii bancare și utilități, totul la un click distanță.” a menționat Nirvana Chaudhary, Președintele Consiliului de Administrație Moldcell

OCN Prime Capital SRL este o organizație de creditare nebancară cu capital străin, activă pe piața din Republica Moldova din anul 2006. A fost prima companie specializată în credite ipotecare și s-a remarcat prin extinderea rapidă a portofoliului, adresând atât persoane fizice, cât și afaceri mici și mijlocii. De-a lungul timpului, compania a lansat produse adaptate nevoilor clienților locali, precum credite ipotecare si soluții pentru reparații și investiții, credite si factoring pentru businessul mic si mijlociu, dar si opțiuni dedicate tinerelor familii și femeilor antreprenoare. Până în prezent, Prime Capital a finanțat circa 10 mii de clienți, cu un volum total de credite acordate de aproximativ 200 milioane USD.

„Alăturarea noastră unui grup cu viziune digitală și apropiat de oameni, cum este Moldcell, ne oferă resursele necesare pentru a evolua. Împărtășim aceleași valori – grijă față de clienți, adaptabilitate și dorința de a oferi produse care răspund necesităților reale. Suntem pregătiți pentru această nouă etapă si privim aceasta tranzacție ca un imbold nou de creștere”, a declarat Carmina Vicol, Directoarea Generală OCN Prime Capital SRL.

Finalizarea tranzacției este estimată până la 15 octombrie 2025, după obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților de reglementare din Republica Moldova. Până atunci, Prime Capital își va continua activitatea in formatul actual, iar clienții nu vor resimți nici o schimbare. După încheierea procesului, urmează integrarea strategică și dezvoltarea noilor produse și servicii în acord cu direcțiile comune de dezvoltare.

Despre Moldcell: Moldcell este operatorul de telecomunicații din Moldova care oferă o gamă largă de servicii mobile, inclusiv voce, internet mobil, televiziune și Internet fix prin Fibră optică și servicii financiare mobile. Parte din CG Corp Global – un grup internațional prezent în peste 30 de țări – Moldcell se angajează să ofere clienților săi cea mai bună experiență posibilă și să sprijine dezvoltarea sustenabilă a economiei în Moldova prin conectivitate, servicii digitale și financiare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: