Dosarul lui „Jora Belțkii”, mâna dreaptă a lui Karamalak, a fost expediat în judecată
Full Article 3 minutes read

Dosarul lui „Jora Belțkii”, mâna dreaptă a lui Karamalak, a fost expediat în judecată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală în privința lui Gheorghe Nazaruc, cunoscut în mediul criminal drept „Jora”, anunțat în căutare pentru șantaj și extrădat recent Chișinăului de autoritățile ucrainene. Cauza a fost expediată în judecată pentru examinare în fond. 

NM a scris anterior că, în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale, în Moldova a intrat, neîmpiedicat de nimeni, Gheorghe Nazaruc, cunoscut în mediul criminal drept „Jora”, mâna dreaptă a lui Grigore Karamalak, alias „Bulgarul”. Pentru aceasta, el a folosit pașaportul său rusesc pe numele Gheorghii Orlov. Ulterior, la fel, neîmpiedicat de nimeni, a plecat din Moldova în Ucraina, unde a fost reținut de forțele de ordine locale.

Bărbatul este învinuit de organizarea și comiterea infracțiunii de șantaj comis în proporții deosebit de mari și continuă să se afle în stare de arest. Potrivit legii penale, asemenea infracțiuni sunt pedepsite cu închisoare de la 13 la 15 ani.

PCCOCS menționează într-un comunicat de presă publicat pe 31 decembrie că pe o parte din acest dosar investigațiile continuă, în vederea identificării și acumulării probelor în privința tuturor persoanelor implicate în comiterea acestei infracțiuni.

***

Gheorghe Nazaruc a fost anunțat în căutare, în anul 2017, de către Inspectoratul de Poliție Buiucani din Chișinău al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al MAI, cu aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul. Solicitarea a fost procesată de către Direcția cooperare polițienească internațională (BNC Interpol Chișinău). Aceasta, la rândul ei a prezentat solicitarea către Interpol, însă doar pentru identificare și localizare, fără aplicarea arestului în privința cetățeanului anunțat în căutare, contrar ordonanței polițienești.

PCCOCS explică că un împiediment în identificare acestuia a constituit particularitățile de funcționare a programului informatic gestionat de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI dedicat evidenței traversării frontierei de stat, implicit depistării persoanelor anunțate în căutare. Astfel, deși în baza de date a Interpolului persoana era anunțată în căutare, totuși în baza listei criteriilor stabilite în programul IGPF nu era posibilă identificarea acesteia, în cazul care aceasta ar fi traversat frontiera cu o altă identitate.

Prin urmare, atunci când învinuitul a traversat frontiera cu un nume diferit, în baza actelor de identitate emise de Federația Rusă, sistemul informatic nu a depistat că de fapt ar fi aceeași persoană, chiar dacă ambele identități ale aceleași persoane erau incluse în baza de date a Interpolului.

În rezultatul investigațiilor, procurorii PCCOCS au expediat către IGP și IGPF sesizări privind omisiunile constatate. Potrivit oamenilor legii, acestea au fost lichidate, cu asigurarea că programul informatic a fost adaptat prevenirii unor astfel de situații. Concomitent, a fost stabilită încălcarea legii contravenționale de către doi funcționari ai acestor instituții.

Igor Grosu, vicepreședintele PAS, susținea anterior că „Jora” a venit în Moldova pentru ca în caz de necesitate, „să facă presiuni asupra unui politician în favoarea lui Dodon”, iar „coridorul verde” la intrare-ieșire i-a fost asigurat de ministrul afacerilor interne Pavel Voicu. La rândul său, Voicu a dat asigurări că „în calitate de ministru, nu s-a implicat niciodată în soluționarea problemelor celor care sunt certați cu legea”.

Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în materialul NM „Mâna dreaptă a lui Karamalak, Jora Belțkii, a venit în Moldova înainte de alegeri. Ce-a făcut aici și ce legătură are Dodon?”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: