Dosarul Marinei Tauber și a fostului Partid „Șor”: procurorii au prezentat toate probele. Ce urmează

Procurorii anticorupție au finalizat prezentarea probelor acuzării în dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid Politic „Șor”. Informația a fost comunicată pe 3 aprilie de Procuratura Anticorupție. Conform procurorilor, cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în iunie 2023, iar în decurs de 1 an și 9 luni au avut loc 103 ședințe de judecată și au fost audiați peste 40 de martori. Urmează să fie examinate probele apărării.

Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat prezentarea probelor acuzării în dosarul Marinei Tauber și a fostului Partid Politic „Șor”.

Părțile sunt învinuite „de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat”. „De asemenea, la cauză a fost conexat procesul în cadrul căruia Marina Tauber este acuzată de amestecul în înfăptuirea justiției”, au adăugat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Potrivit instituției, cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în iunie 2023.

„Timp de 1 an și 9 luni au fost desfășurate 103 ședințe de judecată, în cadrul cărora au fost audiați peste 40 de martori și au fost cercetate probe materiale conținute în 67 de volume, ascultate înregistrări audio și vizualizate imagini video. Urmează să fie examinate probele apărării”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Amintim că Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional la data de 19 iunie 2023. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea prin activitatea sa a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale.

***

Deputata Marina Tauber, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor și este cercetată penal, lipsește din țară. Precizarea a fost făcută pe 20 februarie de deputatul PAS Andrian Cheptonar, care a acuzat procurorii anticorupție că nu ar fi intervenit pentru a-i se interzice să părăsească Republica Moldova. Procuratura Anticorupție a respins acuzațiile, precizând că a solicitat prelungirea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara, însă instanța a respins demersul. Potrivit instituției, Tauber a plecat peste hotare pe 7 ianuarie prin Aeroportul Internațional Chișinău.

În februarie 2025 s-a decis că Marina Tauber rămâne fără salariu de deputat din cauza absențelor nemotivate din Parlament.

Parlamentara se află pe listele de sancțiuni internaționale, cea mai recentă fiind lista Mării Britanii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: