NewsMaker

Dosarul mitei de la Aeroport: 3 polițiști de frontieră, plasați în arest în penitenciar din arest la domiciliu

Curtea de Apel a decis să schimbe măsura preventivă, din arest la domiciliu în arest în penitenciar, în privința a 3 polițiști de frontieră, arestați în dosarul mitei la Aeroport. Informația a fost confirmată de Centrul Național Anticorupție (CNA), pe 8 octombrie.

Prin urmare, din cei 15 polițiști de frontieră, cercetați pentru acte de corupere, la această etapă:

  • 8 persoane sunt arestate preventiv pe un termen de 30 de zile în penitenciar;
  • 4 sunt plasate în arest la domiciliu;
  • 3 sunt cercetate în libertate, având interdicția de a părăsi teritoriul țării și obligațiunea de a se prezenta organului de urmărire penală, la solicitare.

În dimineața de 29 septembrie, CNA a inițiat în percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău.Ulterior, oamenii legii au anunțat că 15 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră sunt cercetați, în cadrul unui dosar complex, pornit pe 23 iunie 2021. Acesta cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită și 21 de alte abateri contravenționale.

Oamenii legii au constatat că polițiștii de frontieră ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera RM pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50-100 de euro. În schimbul banilor, polițiștii de frontieră ignorau suspiciunile de deținere și prezentare a testului fals la Covid.

De asemenea, s-a mai stabilit că, angajații IGPF, implicați în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin «Aeroportulul Internațional Chișinău», pe sensul «ieșire», pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: