Oamenii legii au pornit urmărirea penală pe infracțiunea de act terorist. Potrivit unui comunicat emis de Poliție, pornirea dosarului derivă din avansarea investigațiilor realizate până în prezent privind comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre prezența explozivelor în diverse locații, care în anumite episoade, în vederea creării pericolelor pentru viața și sănătatea cetățenilor, urmăreau scopul intimidării populației.
Conform sursei citate, calificarea faptelor infracționale potrivit articolului 278 din Codul penal ține nu doar de aspectul pedepsei pe care o riscă făptuitorii, de minim 6 ani închisoare, față de maxim 3 ani închisoare în situația articolului 281 din Codul penal, dar și asigură instituțiilor naționale responsabile de investigarea faptelor posibilitatea să coopereze cu instituțiile antitero din statele din care s-au solicitat informații anterior, la subiectul alertelor false.
Oamenii legii anunță că în cadrul urmăririi penale au fost solicitate, de la instituțiile vizate de alertele cu bombă, inclusiv publice, stabilirea cuantumului prejudiciului.
Precizăm că recent, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață, a declarat că în spatele alertelor false cu bombă s-ar afla un grup mare de persoane. Aceștia, potrivit oficialului, sunt atât pe teritoriul Moldovei, cât și în afară. Oficialul a spus că „riscul unor destabilizări la moment este mic spre mediu”.
Potrivit ministrei de Interne, Ana Revenco, scopul alertelor false cu bombă este de a crea panică, de a induce frică în societate și de a testa capacitățile instituțiilor statului. Revenco a declarat că, în scurt timp, Consiliului Suprem de Securitate îi va fi propus un nou model de intervenție în cazul alertelor cu bombă – axat atât pe securitatea cetățenilor, cât și pe prevenirea perturbării activității instituțiilor pretins minate.
De menționat că timp de aproape două luni, Moldova continuă să fie alertată cu privire la o posibilă minare. Oamenii legii încă nu reușesc să stopeze fluxul de mesaje false despre bombe în clădirile publice.
Amintim cu această ocazie că, în scopul de a descuraja fenomenul anunțurilor privind alertele false cu bombă, Ministerul Afacerilor Interne a înăsprit sancțiunile pentru astfel de acțiuni ilegale. Astfel, dacă până în prezent alerta falsă cu bombă era pedepsită cu amendă sau închisoarea până la 2 ani, prin modificarea Codului Penal, pedeapsa este cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor a crescut până la 150 de mii de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!