CNA

Dosarul subvențiilor în agricultură. CNA oferă detalii despre perchezițiile la birourile și domiciliile unor funcționari

Centrul Național Anticorupție (CNA) şi procurorii Procuraturii Anticorupţie instrumentează o cauză penală, începută la 4 ianuarie 2021 pe faptul abuzului în serviciu, comis de un grup de persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Funcţionarii sunt suspectaţi că, prin înțelegere prealabilă cu beneficiarii de subvenții și alţi terţi, au constituit un grup, prin intermediul căruia au obţinut venituri ilicite din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), precum şi din alte surse externe. Schema de obţinere a mijloacelor financiare rezulta în evaluarea pozitivă și aprobarea pentru achitare de către AIPA a cererii de acordare a subvenției, contrar normelor legale. 

Potrivit materialelor de urmărire penală, s-a stabilit că, în perioada 2019 – până în prezent, factori de decizie ai Direcției autorizarea plăților a AIPA, împreună cu alţi conducători de nivel înalt ai Agenţiei,  ar  fi achitat subvenţii din FNDAMR şi din proiecte de asistenţă financiară externă (peste 100 de milioane de lei), inclusiv de la Banca Mondială, unor solicitanţi care nu corespund condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate.

În urma documentării cazului, s-a stabilit că mai multe companii beneficiare de subvenţii sunt conduse de rude şi interpuşi, care se află în conflict de interese cu funcţionarii publici responsabili de autorizarea plăţilor. De asemenea, s-a constatat că mai multe companii au beneficiat de subvenţii, contrar normelor legale, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10% din valoarea subvenţiilor obţinute.

Reieșind din probele administrate la faza de urmărire penală, în această dimineaţă, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au descins cu percheziţii la  birourile şi domiciliile angajaților din cadrul AIPA, dar şi la oficiile întreprinderilor și gospodăriilor țărănești care au beneficiat de subvenții şi care au fost favorizați de către angajații din cadrul AIPA.

Astfel, au fost efectuate acţiuni de urmărire penală la birourile şi domiciliile șefului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şefului Direcției autorizare plăți şi  șefului Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar şi la biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

Totodată, sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenţii, au fost supuse percheziţiilor. Este vorba despre întreprinderi şi gospodării ţărăneşti cu sediile la Chişinău, Râşcani, Donduşeni, Anenii-Noi, Străşeni, Comrat, Floreşti, Nisporeni, Teleneşti şi Orhei.

Ofiţerii CNA şi procurorii au ridicat probe relevante pentru cauză între care: suporturi electronice de stocare a datelor informatice, documente, înscrisuri, corespondență, înscrieri de ciornă  dosare de subvenționare, precum şi mijloace bănești.

Toate persoanele urmează să fie audiate de procurori şi CNA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: