Două cazuri de rabie au fost înregistrate la Chișinău și la Cimișlia
Full Article 2 minutes read

Două cazuri de rabie au fost înregistrate la Chișinău și la Cimișlia

Pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat două cazuri pozitive de rabie. Informația a fost prezentată pe 1 iunie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit comunicatului de presă, cazurile de rabie au fost depistate la un câine, în raionul Cimișlia, și la o pisică, în municipiul Chișinău. Cadavrele animalelor afectate de rabie a fost distruse prin incinerare și resturile rezultate în urma incinerării au fost înhumate.

***

Rabia sau turbarea este şi în zilele noastre o maladie complet incurabilă, după momentul în care se instalează în organism. Este o boală a sistemului nervos cu evoluţie rapidă şi, invariabil, duce la deces. Transmiterea bolii se face prin muşcătura animalului bolnav domestic – câine, pisică sau animal săbatic – vulpe, mistreţ, lupi etc. De asemenea, transmiterea se mai poate face şi prin manipularea animalului decedat.

Este foarte posibil ca un animal să aibă rabie dacă prezintă următoarele semne: lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice, atitudine timidă, nelinişte, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruşte de comportament, salivare în exces, animale active noaptea devin active în timpul zilei, consumul de obiecte care în mod normal nu sunt comestibile, paralizie, care uneori poate fi unicul semn.

La om, debutul bolii este marcat de simptome locale, la locul muşcăturii: pluri parestezii, dureri, care pot apărea la 2-4 zile de la muşcătură. Urmează o perioadă în care se instalează boala, care poate fi o formă agresivă, denumită «rabia furioasă», şi rabia paralitică, mai liniştită. Prima parte este dominată de hidrofobie, o contractură a musculaturii faringelui, dureroasă la orice tentativă de a înghiţii apă. Există o anumită teamă şi un spasm faringian. Apare o agresivitate excesivă în această formă. De asemenea, pot să apară şi simptome generale: transpiraţie, tulburări cardio-respiratorii, de salivaţie, febră. Dacă ați fost mușcat de un animal, adresați-vă de urgență medicului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: