screenshot

Două motive pentru care Marina Tauber a primit interdicție să părăsească Moldova. Explicația judecătorilor

Judecătoria Chișinău a explicat că deputatei Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara în următoarele 60 de zile din două motive. Primul este că parlamentara, cercetată în mai multe dosare, a scris pe rețelele de socializare că „intenționează să părăsească Republica Moldova pe un termen nedeterminat”, al doilea – avea procurat un bilet avia pentru ziua de 12 august. Menționăm, înainte de a-i fi aplicată interdicția, Tauber a recunoscut că avea planificată o călătorie în Federația Rusă pentru seara zilei de 12 august. „Nu ascundeam de nimeni. Des plec acolo, mă întâlnesc cu partenerii noștri”, menționa Tauber. 

Pe 13 august, Judecătoria Chișinău a explicat de ce a fost admis demersul procurorilor de a-i aplica Marinei Tauber interdicția de a părăsi Republica Moldova.

„Potrivit încheierii, judecătorul a considerat întemeiat demersul înaintat reieșind din 2 motive: 1) Informația publicată de Maria Tauber pe rețele de socializare precum intenționează să părăsească Republica Moldova pe un termen nedeterminat; 2) Intenția de a părăsi țara a fost manifestată prin procurarea unei bilet avia, potrivit căruia la 12.08.2024 urma să prăsească teritoriul Republica Moldova”, au precizat reprezentanții Judecătoriei.

Instituția a adăugat că încheierea este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 3 zile. Între timp, Tauber a anunțat că va contesta decizia.

Menționăm, înainte de a-i fi aplicată interdicția, Tauber a recunoscut pentru canalul de Telegram „Canal5” că avea planificată o călătorie pentru seara zilei de 12 august în Federația Rusă. Urma să plece la ora 21:15. „Nu ascundeam de nimeni. Des plec acolo, mă întâlnesc cu partenerii noștri”, a menționat Tauber.

***

Pe 8 august, Marina Tauber anunța că ar fi „forțată” să părăsească Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare. Deputata s-a plâns că ar fi primit amenințări pe numărul personal de telefon. „Nu este prima dată. Ultima amenințare a fost însoțită de o fotografie cu sânge și o promisiune de violență fizică”, a comunicat parlamentara, adăugând că deocamdată nu s-a adresat la poliția, însă urmează. Menționăm, din imaginea publicată de Tauber se putea observa că mesajul a fost expediat pe 31 iulie însă Tauber a comunicat despre acesta abia pe 8 august. Detalii AICI. În aceeași zi, Tauber a venit cu precizări și a menționat că nu intenționează să plece din țară: „Și nu am intenţionat vreodată. Şi acest lucru nu este scris în postarea mea de astăzi”.

Ulterior, pe 12 august, Procuratura Anticorupție a cerut Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, să-i aplice Marinei Tauber interdicția de a nu părăsi Republica Moldova „pentru a minimiza riscul eschivării și a asigura prezența inculpatei la ședințele de judecată”. În seara aceleiași zile, Judecătoria a admis demersul procurorilor și a aplicat, în privința inculpatei Marina Tauber, măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

***

Marina Tauber este cercetată în mai multe dosare penale, inclusiv pentru spălare de bani. Ea a ajuns în Legislativul de la Chișinău pe listele ex-partidului condus de oligarhul fugar Ilan Șor, declarat între timp neconstituțional. În martie 2024, ea a fost lipsită de imunitatea parlamentară pentru a 9-a oară, în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției. Menționăm pentru fiecare cauză penală, este nevoie de un nou proces de ridicare a imunității pentru a putea trimite dosarul în instanța de judecată. Prima dată, deputata Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, ea a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei.

Ceas Rolex, bijuterii de mii de euro și împrumut fără dobândă de la mama lui Șor. Averea Marinei Tauber poate fi găsită AICI.

Tauber se află pe lista de sancțiuni a Canadei și Uniunii Europene pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova. În februarie 2024, Tauber a fost inclusă pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii „pentru că a facilitat încercările lui Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului”. Detalii AICI.

În mai 2024, Marina Tauber s-a ales cu „Ordinul Prieteniei” de la Vladimir Putin. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: