border.gov.md

Două persoane, printre care un minor, depistate în timp ce pescuiau ilegal pe apele unui lac din rezervația „Prutul de Jos”

Două persoane, printre care un minor, au fost depistate în timp ce pescuiau ilegal pe apele lacului Beleu, bazin acvatic situat în aria protejată a rezervației „Prutul de Jos”. Mai mult ca atât, aceștia prindeau pește cu plase, folosirea cărora este interzisă prin lege. Cazul a fost înregistrat ieri noaptea, 17 aprilie.

Potrivit Poliției de Frontieră, două persoane au fost observate în timp ce ieșeau din apele lacului Beleu, ducând cu ei mai multe încărcături. Acțiunile acestora au fost monitorizate, iar polițiștii de frontieră au intervenit în momentul când indivizii se îndreptau spre localitate. Chiar dacă au fost somați să se oprească, persoanele nu s-au conformat cerințelor și au încercat să fugă.

La scurt timp, unul dintre bănuiți a fost reținut. Cea de-a doua persoană a abandonat încărcătura cu plase și pește, reușind să se ascundă în localitate. Oamenii legii au constatat că indivizii au prins aproximativ 40 kg de pește de diferite specii.

Cetățeanul prins la pescuit este un locuitor al satului Slobozia Mare, care peste două luni de zile va împlini majoratul. Astfel, tânărului i-a fost înmânată o citație pentru a se prezenta la audieri împreună cu reprezentantul legal.

Totodată, despre incident au fost sesizați reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Aceștia au întocmit act de constatare a contravenției.

În continuare, polițiștii de frontieră întreprind acțiuni procesuale, în vederea elucidării circumstanțelor, identificării celeilalte persoane implicate și atragerii la răspundere conform legislației.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: