Getty Images

Două pretinse clarvăzătoare din capitală, condamnate la câte 8 ani de detenție pentru escrocherie în proporții deosebit de mari

Două pretinse clarvăzătoare din capitală au fost condamnate la câte opt ani de detenție pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, informează Procuratura Generală.

Respectivul proces penal a fost pornit în baza plângerii depuse de o locuitoare a capitalei care reclama acțiunile ilicite ale învinuitelor, care sunt mamă și fiică, și care, în intervalul anilor 2014-2017, şi-au promovat pe internet capacităţile pretins extrasensoriale, susţinând că au puteri miraculoase de vindecare și atragere a norocului.

Potrivit materialelor, persoanele interesate erau invitate la domiciliul învinuitelor, unde prin înşelăciune, erau determinate să achite câte 100 de lei pentru o „primă şedinţă de vindecare”. Ulterior, prin metode psihologice specifice de manipulare acestea dobândeau bunurile victimei pe care, în caz de refuz, o amenințau cu decesul copiilor sau alte consecințe grave pentru familia acesteia.

În acest mod, potrivit probatoriului, inculpatele au dobândit de la o femeie bunuri de peste 388 de mii de lei. Mai mult decât atât, fiind presată psihologic de către învinuite de „înlăturare a aurei negative”, victima s-a împrumutat cu sume mari de bani de la bancă, dar şi de la rude, ascunzând destinația adevărată a împrumutului.

La faza cercetării judecătorești, inculpatele au restituit benevol părții vătămate suma prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Sentința este cu drept de atac în condițiile legii.

Menționăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței de judecată.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: