ms.gov.md

Doza de vaccin booster, în R.Moldova: câte persoane s-au imunizat și care sunt categoriile eligibile

Din 29 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și administreze doza booster de vaccin împotriva COVID-19. În prima zi de la introducerea dozei, 812 persoane eligibile s-au vaccinat. Despre aceasta a anunțat, în data de 30 noiembrie, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, care a reiterat despre respectarea deciziilor anunțate anterior în privința categoriilor de persoane care își administrează noua doză.

Secretarul declară că au apărut mai multe discuții cu privire la grupul persoanelor care în prezent sunt eligibile pentru a beneficia de doza booster.

„Cunoaștem că vaccinurile ne protejează de formele grave. Acesta este unul din considerentele de ce, la ora actuală, majoritatea țărilor, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății dar și Centrul European al Bolilor, nu recomandă administrarea dozei booster pentru populația generală, ci se limitează la un grup de persoane, care prezintă un risc mare de a dezvolta forme severe”, a declarat Nicolaescu.

De cealaltă parte, în data de 29 noiembrie, primarul capitalei, Ion Ceban, anunța că în municipiul Chișinău va fi permisă imunizarea contra COVID-19 cu doza III, booster, pentru toți doritorii și nu doar pentru anumite categorii vulnerabile, așa cum a decis Ministerul Sănătății. Secretarul de stat, în cadrul conferinței, a venit cu o reacție în acest sens.

„Să-și ia responsabilitatea primarul care a venit cu asemenea declarații. Noi, astăzi, nu avem careva recomandări pentru populația generală”, a declarat Nicolaescu.

Pe viitor, a adăugat secretarul, în cazul în care se va extinde atât programul de imunizare, cât și schemele cu dozele booster pentru alte categorii de populație generală se va reveni cu mesaje în acest sens. „Nu ne pronunțăm și nu excludem că la etapele următoare ne vom extinde, dar reieșim din situația care este validă la moment”, a conchis Nicolaescu.

În prezent, Ministerul Sănătății recomandă administrarea dozei booster anti-Covid următoarelor categorii de persoane:

– angajații din instituțiile medico-sanitare;

– personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată;

– adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani;

– persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces;

– angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice;

– lucrătorii din domeniul educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: