NewsMaker / Andrei Mardari

Dragalin, indignată după ce un procuror care a cerut mită a fost achitat: „Ce sens are să cheltuim resursele statului cu așa sentințe?”

Un procuror din Chișinău, acuzat de corupere pasivă și trafic te influență, după ce a cerut mită de 12 mii euro, a fost achitat integral de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, în timp ce complicele lui a fost condamnat parțial. Decizia instanței a fost atacată la Curtea de Apel de procurorii anticorupție, care au calificat hotărârea drept una „ilegală” și „neîntemeiată”. Cu o reacție a venit, inclusiv, șefa Procuraturii Anticorupție. Într-o postare făcută publică, Veronica Dragalin a cerut reformarea fundamentală a politicii penale de sancționare a actelor de corupție în Republica Moldova, așa încât corupția mare să poată fi sancționată.

Procuratura Anticorupție anunță că urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2016, în baza unui denunț și expediată în instanța de judecată în luna septembrie 2016. Această cauză penală s-a examinat în instanța de judecată pe parcursul a 6 ani de zile, fiind petrecute circa 140 de ședințe.

Potrivit denunțătorului și rezultatul efectuării urmării penale, s-a stabilit că intermediarul acționând în participație cu procurorul, a pretins de la un cetățean acuzat de comiterea infracțiunii de escrocherie, suma de 12 000 euro, pentru scoaterea acestuia de sub urmărire penală și clasarea procesului penal.

Urmare a acestor cerințe, pentru emiterea de către procuror a ordonanței de clasare a cauzei penale, denunțătorul i-a transmis intermediarului banii pretinși anterior în două tranșe și anume, 5000 euro până și 7000 euro după emiterea ordonanței de clasare a cauzei penale. Mijloacele bănești (4000 euro) au fost transmise intermediarului sub controlul organului de urmărire penală de către denunțător și depistați în cadrul percheziției efectuate.

Potrivit PA, prin sentință din 7 iulie 2023, instanța a dispus achitarea totală a procurorului și a complicelui său, din motiv că fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii. Instanța a dispus condamnarea parțială a complicelui pentru săvârșirea a două capete de acuzare de trafic de influență, cu liberarea de pedeapsă penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Pentru al treilea capăt de acuzare, complicele procurorului a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar tip semiînchis, fiind dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare, pe un termen de probă de 5 ani.

Corpurile delicte, banii în sumă de 6600 euro, sunt păstrate la materialele cauzei penale până la rămânerea definitivă a sentinței, cu ulterioara trecere în proprietatea statului. Totodată, de la complice, s-a dispus confiscarea în proprietatea statului contravaloarea sumei de 8250 euro rezultată din infracțiune.

Urmare a deciziei, șefa PA, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție publică.

„Ce sens are să investigăm cazuri de corupție mare și să cheltuim resursele statului în 140 ședințe de judecată cu așa sentințe? Trebuie reformată fundamental politica penală de sancționare a actelor de corupție în țara noastră, ca măcar cei condamnați să simte careva consecințe a legii penale. Altfel, nu o să schimbăm comportamentul oamenilor, mai ales celor corupți din sistemul de justiție care fac bani mari în scheme de corupție”, a declarat Dragalin.

De menționat că sentința a fost atacată de PA cu apel la Curtea de Apel Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a juns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: