Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, contestă afirmația că „nu-i nimeni la închisoare”, subliniind că sentințele de condamnare sunt pronunțate frecvent. „Da, nu sunt cei mai mari fugari despre care discutăm zilnic”, a recunoscut Dragalin. Ea a explicat că fuga acestor persoane din Moldova ar trebui aplaudată, adăugând: „Înțeleg că, și de la distanță, continuă să facă lucruri, dar bine că au plecat de aici”. Întrebată de ce „mulți dintre cei care ar trebui să fie închiși nu sunt”, Dragalin a răspuns că „procedura, care respectă drepturile omului la fiecare pas, durează”.
„Toți spun că „nu-i nimeni la închisoare”. Asta nu e adevărat, deci noi avem sentințe de condamnare cu închisoare destul de des. Da, nu sunt cei mai mari fugari despre care noi vorbim în fiecare zi. (…) Sunt oameni care stau la închisoare pentru acte de corupție, dar se spune că „nu sunt” pentru că nu sunt aceștia cei mai mare de care noi vorbim. (…) După mine, faptul că ei sunt fugari aceasta este un lucru care ar trebui să-l batem din palme. Eu nu știu de ce noi suntem așa de revoltați că „of, îs fugari”. Foarte bine că s-au dus de la noi din țară, foarte bine că stau foarte departe. Eu înțeleg că și de la distanță fac careva chestii dar bine că au plecat de aici. Este un lucru de fapt foarte bun. Ar trebui să fim mai focusați pe ceea ce este aici azi, cum să ne asigurăm că fondurile în ziua de azi nu sunt delapidate, nu se fură. Lasă-i pe dânșii să stea într-un ungher în Rusia sau în altă țară care… deci ei nu au libertatea pe care o avem noi. Nu pot să se ducă la mare sau altceva. Foarte bine că s-au dus din țară, hai mai bine să vorbim despre cei care sunt aici pe loc și abuzurile pe care noi le putem stopa”, a comunicat Dragalin la Anti Podcast Nota Doi.
Întrebată „de ce foarte mulți oameni care trebuiau să fie închiși nu sunt închiși”, Dragalin a răspuns: „Dacă ne uităm noi, pe ultimii doi ani, ce s-a trimis în judecată de Procuratura Anticorupție îs rezultate foarte impresionante. Deci, am trimis în judecată un fost președinte, un fost prim-ministru, miniștri, 8 deputați, procurorul general al țării, directorul SIS – foști. (…) Noi am trimis în judecată astfel de cazuri, persoanele acestea nu stau la închisoare pentru că procedura care respectă drepturile omului la fiecare pas durează și e normal să dureze. De fapt, pe mine m-ar îngrijora foarte mult, dacă noi cumva în timp de doi ani de zile am porni un dosar și am spune: „la revedere, 20 de ani la închisoare”. Asta n-ar fi sănătos. Așa fel de procese cred că există în China, în Rusia și în alte locuri unde nu se respectă drepturile omului. (…) Eu sunt sigură că în multe din aceste cazuri, noi o să avem condamnări inclusiv la închisoare, doar că asta nu se întâmplă peste noapte, durează”.
***
NewsMaker a alcătuit anterior un top-5 al „fugarilor din Moldova”, printre aceștia se regăseau: Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. Primul a plecat din Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Înainte de aceasta, în februarie 2021, Procuratura Generală a intentat trei procese penale pe numele lui Cavcaliuc pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu”. Ulterior, la 27 iulie, Procuratura raionului Sîngerei a dispus anunțarea în căutare a politicianului. Politicianul pledează nevinovat și susține că este persecutat.
Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În octombrie 2022, Vladimir Plahotniuc a anunțat că revine în politica moldovenească, fără să o facă, însă, oficial, nici până astăzi.
Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.
Veaceslav Platon, după cum a anunțat anterior Veronica Dragalin, a fost localizat în Marea Britanie. Anterior, tribunalul din Moscova l-a condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională. Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, echivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului. De menționat că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”. Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021. Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!