Андрей Мардарь / NewsMaker

Drept, economie, medicină sau inginerie. Topul celor mai solicitate specialități din Moldova

Dreptul, economia, medicina sau ingineria rămân a fi cele mai solicitate specialități din Republica Moldova, anunță Ministerul Educației. Potrivit unui comunicat emis de ministerul de resort, în prima etapă a sesiunii de admitere în instituțiile de învățământul superior au fost înmatriculați, în total, puțin peste 14.500 de studenți.

Potrivit ministerului de resort, la prima etapă a sesiunii de admitere 2022, au fost înmatriculați, în total, la licență și master, 14.516 studenți. Din numărul total, 10 883 de studenți au fost înmatriculați la licență, 3.476 – la master.

În prima etapă a sesiunii de admitere, la ciclul I – licență, au fost ocupate circa 80% din numărul de locuri bugetare planificate, în timp ce la ciclul II – master, au fost ocupate circa 88% din locurile bugetare oferite.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că și în această sesiune de admitere, cele mai solicitate specialități rămân a fi Dreptul (circa 12% din numărul total de studenți înmatriculați), Științe economice (circa 20%), Medicină, Stomatologie și Farmacie (9,7%), TIC – (circa 11%), Inginerie și tehnologii de fabricare (9,2%).

Pentru turul II al admiterii 2022, instituțiile de învățământ superior continuă înmatricularea la ambele cicluri de studii, oferind 1.269 de locuri bugetare la Licență și 414 locuri bugetare la Master, pentru mai multe domenii, inclusiv: Științe ale educației, Administrație publică, Științe chimice, biologice, fizice, agricole, ale mediului, Inginerie, Servicii ale securității etc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alegerile din Boldurești, declarate nule. CEC, obligată să organizeze un nou scrutin

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie desfășurate în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Potrivit deciziei instanței, Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea Judecătoriei Ungheni din 25 iunie 2025, într-o cauză inițiată de Sergiu Bulicanu, contracandidatul lui Nicanor Ciochină. Acesta solicitase anterior anularea alegerilor și obligarea Comisiei Electorale Centrale să le declare nule. Judecătoria a decis atunci să anuleze hotărârea prin care fusese confirmat turul doi al scrutinului din 1 iunie și validat mandatul de primar. Totuși, magistrații nu au admis cererea de a declara alegerile complet nule.

În această parte, pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a emis o nouă hotărâre. Instanța a declarat nule alegerile locale din 1 iulie (turul doi de scrutin) desfășurate în comuna Boldurești pentru funcția de primar și a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze în termen de 2 săptămâni votarea repetată.

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul Curții Supreme de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoria Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni. 

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. 

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. 

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: