În Duma de Stat a fost înregistrat un proiect de lege, care prevede ca cei care cunosc limba rusă să fie recunoscuți drept „compatrioți”. Documentul a fost elaborat de Konstantin Zatulin (Edinaya Rossia) și publicat în registrul electronic al legislativului rus, informează TASS.
Potrivit documentului, inițiativa „elimină imperfecțiunile termenului prea larg al noțiunii de „compatriot”. Mai precis, se propune ca persoanele care cunosc limba rusă și fac parte din popoarele care „din punct de vedere istoric locuiesc pe teritoriul Rusiei” să fie recunoscute drept „compatrioți”. De asemenea, vor fi incluși în această categorie cei ai căror „strămoși direcți s-au născut sau au locuit pe teritoriul Federației Ruse”.
„Cu toate acestea, se va ține cont de faptul că după destrămarea URSS, acum 30 de ani, a crescut o nouă generație de compatrioți, care nu dețin cetățenia URSS. În legătură cu acest fapt, din conceptul de „compatriot” este exclusă legătura cu cetățenia URSS”, se mai arată în proiectul de lege.
Inițiativa mai prevede precizarea popoarelor, care din punct de vedere istoric locuiesc pe teritoriul Rusiei. În listă au fost incluși reprezentanții popoarelor ucrainene și belaruse.