După petrolieri, Recean așteaptă să fie verificată inclusiv piața media: „Era monopolizată și exploatată”
Full Article 2 minutes read

După petrolieri, Recean așteaptă să fie verificată inclusiv piața media: „Era monopolizată și exploatată”

Premierul Dorin Recean așteaptă ca reprezentanții Consiliului Concurenței să verifice piața cerealelor, a fertilizanților, inclusiv media. Cea din urmă, a adăugat Recean, „era monopolizată și exploatată”. Acum, potrivit oficialului, abuzurile trebuie constatate. Precizările au fost făcute de premier, după ce a fost întrebat cum califică acțiunile Consiliului Concurenței în raport cu cele 6 companii petroliere, amendate cu peste 480 milioane de lei pentru că ar fi încheiat în 2019-2021 un acord anticoncurențial pentru a coordona prețurile. 

„Așteptarea mea este ca Consiliul Concurenței să-și susțină această poziție și în instanță, și cât mai curând să meargă și peste alte sectoare care sunt la fel de importante, cum ar fi de exemplu colectarea și comercializarea cerealelor sau de exemplu comercializarea fertilizanților sau la fel piața media. Alexandru cred că dumneavoastră trebuie să știți mult mai bine decât oricine cât de concentrată, monopolizată și exploatată era piața media. (…) Abuzurile trebuie constatate. (…) Există mai multe dosare, mai multe domenii, unde Consiliul Concurenței trebuie să se miște cât mai rapid. (…) Noi trebuie să încurajăm concurența și să pedepsim lipsa ei sau suprimarea ei în toate domeniile, pentru că doar în așa fel noi vom avea cea mai bună calitate și cele mai bune prețuri pentru cetățenii Republicii Moldova”, a comunicat Recean la emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV.

***

Pe 3 iulie, Consiliul Concurenței a anunțat despre amendarea a 6 companii petroliere – cu peste 480 milioane de lei. Este vorba despre: Bemol, Dontario, Lukoil, Petrom, Rompetrol și Tirex Petrol. Acestea ar fi încheiat un acord anticoncurențial, pentru a coordona prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, în perioada martie 2019-ianuarie 2021. Potrivit Consiliului Concurenței, companiile au negat existența practicii concertate. Decizia Consiliului poate fi contestată în termen de 30 de zile în instanța de judecată. Detalii AICI.

În aceeași zi, compania Petrom Moldova a calificat drept „nejustificată” amenda de 77,8 milioane de lei pe care a primit-o. Compania petrolieră a anunțat că va contesta sancțiunea aplicată de Consiliul Concurenței în instanță. De asemenea, întreprinderea a pus la îndoială „fezabilitatea economică” a afacerilor din Moldova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: