Facebook/Tudor Ulianovschi

„E doar începutul”. Ex-ministrul de externe Ulianovschi a colectat semnăturile pentru înregistrarea în cursa prezidențială 

Tudor Ulianovschi a colectat peste 25 de mii de semnături pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la scrutinul prezidențial. El a spus că, pe parcursul zilei de 20 septembrie, listele cu semnături vor ajunge pe masa Comisiei Electorale Centrale (CEC). „Mobilizarea din campania de colectare a semnăturilor a demonstrat nu doar susținerea pentru candidatura mea, ci și nevoia acută a cetățenilor de a avea un lider care să le reprezinte interesele”, a menționat ex-ministrul de externe în guvernul Filip. 

Ulianovschi a anunțat, pe o rețea de socializare, că grupul său de inițiativă a reușit să colecteze „mai multe semnături decât numărul minim necesar, pentru a fi înregistrat oficial în cursa electorală la prezidențiale”.

„Am strâns peste 25 de mii de semnături, pe care urmează să le prezentăm astăzi, la Comisia Electorală Centrală. (…) Mobilizarea din campania de colectare a semnăturilor a demonstrat nu doar susținerea pentru candidatura mea, ci și nevoia acută a cetățenilor de a avea un lider, un președinte care să le reprezinte interesele”, a menționat Ulianovschi, adăugând că „acesta e doar începutul”.

Pentru înregistrarea unui candidat la alegerile pentru funcția de președinte, grupul său de inițiativă trebuie să colecteze între 15 000 și 25 000 de semnături în susținerea lui, colectate din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova. Unitățile de nivelul al doilea se vor considera conforme dacă s-au strâns minimum 600 de semnături în fiecare. În conformitate cu prevederile legale, CEC, în decurs de cel mult 7 zile, va verifica documentele și listele de subscripție prezentate și va decide asupra înregistrării sau refuzului de înregistrare în calitate de candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

***

Între 2016-2018, Tudor Ulianovschi a deținut funcția de ambasador al Republicii Moldova în Elveția și Liechtenstein și reprezentant permanent al țării în cadrul oficiului de la Geneva a Națiunilor Unite și al OMC. Între anii 2018-2019, Ulianovschi a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (guvernul Filip). Acest guvern a fost „răsturnat” de socialiști împreună cu blocul ACUM (platforma PAS și DA), expulzându-l pe Vladimir Plahotniuc din politica moldovenească și din țară. Ulianovschi a negat orice legătură cu Plahotniuc. „Nu am fost niciodată, nu sunt și nu voi fi persoana lui Plahotniuc”, a spus el la TV8.

În aprilie 2024, Tudor Ulianovschi anunța că va candida la alegerile prezidențiale din toamnă. Detalii AICI.

În mai 2024, conducătorul Partidului Socialiștilor Igor Dodon anunța că mai mulți lideri de partide din opoziție au avut o întrevedere pentru a discuta posibilitatea propunerii unui candidat unic la prezidențiale. Dodon nu a dezvăluit cine a participat la întâlnire, însă a precizat că aceasta a avut loc la inițiativa ex-jurnalistei Natalia Morari. Detalii AICI. Ulterior, Natalia Morari a publicat imagini de la întrevedere. Potrivit imaginilor, la întâlnire a fost și fostul ministru de Externe în cabinetul de miniștri condus de democratul Pavel Filip, Tudor Ulianovschi. Detalii AICI.

În august curent, Ulianovschi susținea că, în timpul unei vizite la Telenești, ar fi fost „intimidat” de un grup de polițiști la „indicațiile politice” ale unor deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politicianul a declarat că echipa care-l însoțea a fost „impusă” să dea explicații și să semneze un proces verbal. Pentru NM, Inspectoratul General al Poliției a declarat că incidentul a fost documentat dat fiind faptul că persoanele respective „au răspândit materiale și utilizat atributivă neautorizate”. În aceste acțiuni ar fi fost implicați inclusiv minori. Detalii AICI.

Tot în august, Ulianovschi anunța că și-a creat un grup de inițiativă care va fi responsabil de colectarea semnăturilor în susținerea sa, la funcția de președinte al țării. Ulianovschi declara că va participa la scrutinul prezidențial în calitate de candidat independent. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Platforma DA acceptă parteneriatul cu PAS și nu va participa separat la parlamentare. Grosu: „Vă mulțumesc”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a decis să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și să accepte propunerea de parteneriat politic înaintată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut pe 18 iulie de liderul Platformei DA, Dinu Plîngău. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a confirmat că reprezentanți ai DA se vor regăsi pe lista electorală a PAS, fără a preciza numărul sau pozițiile acestora. La rândul său, liderul PAS, Igor Grosu, a mulțumit Platformei DA pentru decizia de a merge împreună în alegeri.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, anunță că decizia de a face front comun cu partidul aflat la guvernare la alegerile din septembrie a fost luată pe 17 iulie, de Consiliul formațiunii politice, după ample consultări cu membrii platformei.

„Decizia nu a fost una simplă, dar necesară. A fost luată în contextul în care nu ne dorim dispersarea votului proeuropean, dar care ar asigura și o diversitate de opinii în viitorul parlament. (…) Cine își imaginează că ne mai putem permite luxul de a merge dezbinați într-o campanie istorică se amăgește. Drumul spre Europa nu e garantat”, a anunțat Dinu Plîngău.

Deși nu va figura ca entitate separată în buletinul de vot, Platforma „DA” afirmă că rămâne o echipă consolidată, angajată să susțină o guvernare responsabilă și fidelă valorilor europene. Formațiunea a anunțat că Liviu Vovc a fost desemnat președinte interimar, urmând ca congresul partidului să fie convocat după alegerile din septembrie. Chiar dacă nu a fost precizat oficial cine va candida pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că actualul lider al DA, Dinu Plîngău, va figura printre candidați.

Reacția PAS: „Vă mulțumim!”

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a confirmat că membri ai Platformei DA se vor regăsi pe lista formațiunii politice, la parlamentare: „Ne dorim o coagulare a forțelor cu adevarat europene în jurul proiectului de integrare europeană”.

Cu o reacție pe rețelele de socializare a venit și liderul PAS, Igor Grosu. Oficialul a mulțumit Platformei „DA” pentru că a acceptat propunerea de a participa împreună la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

„Am primit răspunsul pozitiv al Platformei DA și le mulțumim că au acceptat propunerea noastră, și am luat act de refuzul Partidul Schimbării și LOC. La toamnă vor avea loc cele mai importante alegeri parlamentare de la independență încoace. Avem șansa istorică să aderăm la UE in următorii 4 ani și ar fi o tragedie să ratăm acest obiectiv. PAS acționează în spiritul acestui obiectiv”, a scris Grosu pe rețelele de socializare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: