Echipa oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, anunță că a inițiat procedurile juridice pentru anularea rezultatelor alegerilor locale generale din toamna anului 2023 și organizarea unui nou scrutin. Deputata Marina Tauber susține că o cerere în acest sens a fost depusă la Comisia Electorală Centrală, după decizia recentă a Curții Constituționale, care a declarat neconstituționale noile prevederi ale Codului electoral prin care a fost limitată participarea la alegeri a unor membri ai ex-partidului lui Șor, declarat neconstituțional. Potrivit parlamentarei, „doar alegerile noi” ar putea „corecta greșeala” făcută de partidul de guvernare.
„Așa cum am promis, am inițiat procedurile juridice pentru anularea rezultatelor alegerilor locale generale din noiembrie 2023. La Comisia Electorală Centrală a fost depusa o cerere în vederea anulării actelor de confirmare a rezultatelor alegerilor, declarării acestora ca fiind nule și stabilirii datei pentru alegeri locale generale noi. (…) Astfel, doar noi alegeri – cu participarea tuturor candidaților – vor corecta greșeala gravă făcută de această grupare politică care conduce temporar Republica Moldova”, a scris Marina Tauber pe rețelele de socializare.
Tauber, care a ajuns în Parlament pe listele ex-partidului lui Șor, declarat în 2023 neconstituțional, susține că „nu își pune mari speranțe în CEC” și acuză autoritatea electorală că ar fi subordonată politic. Parlamentara mai spune că echipa lui Șor „nu va renunța” și va „continua lupta” în toate instanțele naționale și internaționale.
Amintim că, pe 31 iulie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrii organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Decizia deputaților a venit, după ce, pe 19 iunie 2023, ex-Partidul „ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional. Pe 3 octombrie, același an, Curtea Constituțională a declarat modificările Codului electoral neconstituționale, în urma sesizării de către deputații ex-Partidului „ȘOR”.
O zi mai târziu, pe 4 octombrie, Parlamentul, cu votul deputaților PAS, a modificat, din nou, Codul electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR” Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.
Pe 26 martie 2024, Curtea Constituțională a hotărât că prevederile Codului electoral votate și propuse de PAS pe 4 octombrie 2023 sunt neconstituționale. Judecătoarea Liuba Șova a formulat o opinie separată. Trei zile mai târziu, Marina Tauber a anunțat că echipa lui Șor va contesta rezultatele alegerilor locale generale din toamna anului 2023 și va cere organizarea unui nou scrutin.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!