„Ei înțeleg că viitorul Moldovei este alături de Europa”. Patriarhia Română, despre preoții care se alătură Mitropoliei Basarabiei
Full Article 3 minutes read

„Ei înțeleg că viitorul Moldovei este alături de Europa”. Patriarhia Română, despre preoții care se alătură Mitropoliei Basarabiei

„Migrația” preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei este un fenomen care anunță „un dezgheț de tip ecleziastic” al clericilor din Republica Moldova. Declarația a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, într-un interviu pentru Europa Liberă România. Potrivit lui, preoții moldoveni ajung să înțeleagă că viitorul țării noastre este „alături de Europa și România”.

„Fenomenul ieșirii de sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei, deci cea cu legătură directă cu Patriarhia Moscovei, este în creștere. Este un fenomen care anunță un dezgheț de tip ecleziastic și o formulare a discernământului clericilor din Republica Moldova. Ei înțeleg că, de fapt, viitorul inclusiv al Republicii Moldova este alături de Europa, este alături de România”, a declarat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a comentat, inclusiv, amenințarea Bisericii Ortodoxe Ruse cu „consecințe grave” dacă BOR va continua să angajeze preoți care acum sunt subordonați Mitropoliei Moldovei – care ține de Mitropolia Moscovei. Vasile Bănescu spune că, deocamdată, prelații Bisericii Ortodoxe Române nu resimt consecințele invocate de Biserica Rusă. În plus, susține el, Sinodul de la București nu va da înapoi, ba mai mult – își va continua planul de salarizare a preoților moldoveni care îi vin alături, precum și pe cel cu privire la deschiderea unor structuri clericale ale Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina.

„Acest gen de formulare nu mai surprinde de vreme ce la nivel înalt, la Moscova, se iau decizii și se formulează lucruri mult mai grave decât această voalată amenințare, una care nu cred că va afecta cu adevărat Biserica Ortodoxă Română, pentru că nu are cu ce”, a mai declarat Vasile Bănescu.

***

Amintim că Sinodul BOR a decis pe 29 februarie să-i cheme pe preoții din Republica Moldova la Mitropolia Basarabiei, care aparține de Biserica Ortodoxă Română, și astfel să plece de la Mitropolia Moldovei, care este subordonată Patriarhiei Moscovei. În reacție, Biserica Ortodoxă Rusă a amenințat, la mijlocul lunii martie, omologii care conduc Biserica Ortodoxă Română cu „grave consecințe”.

Deranjat de exodul preoților din eparhiile sale, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimis o scrisoare, la începutul lunii martie, Patriarhului României, Daniel, chemându-l să mijlocească dialogul cu Mitropolia Basarabiei, dar, în același timp, acuzându-l că-i corupe clericii.

Anul trecut, Mitropolitul Vladimir i s-a plâns într-o scrisoare și ierarhului său, Patriarhului rus Kirill, că, din cauza războiului din Ucraina, Mitropolia Moldovei suferă o criză de imagine în R. Moldova, fiind asociată cu „lumea rusă”, și pierde clerici și enoriași în favoarea Mitropoliei Basarabiei, care i-ar atrage cu salarii de 800 – 900 de euro și garanții sociale.

De la începutul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, zeci de parohii din R. Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei ruse) și au aderat la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române), arătându-se deranjați, în principal, de faptul că Patriarhia Moscovei susține deschis agresiunea rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: