Un grup format din 19 de alpiniști a rămas blocat pe muntele Elbrus, la înălțimea de 5 400 de metri. Potrivit BBC, 5 persoane au murit, iar 14 au fost salvate. Operațiunea de salvare a durat opt ore.
Potrivit salvatorilor, mulți dintre alpiniști au suferit traumatisme: „Aproape toți au suferit degerături severe, unii au fracturi”, a declarat Mihail Hadiojin, șeful Departamentului Situații Excepționale pentru Republica Kabardino-Balkaria.
Grupul de turiști a solicitat ajutor după înrăutățirea vremii pe muntele Elbrus. Acesta era format din alpiniști din 11 regiuni ale Rusiei. O sursă a declarat pentru agenția Interfax că „toți sunt cu vârsta de peste 30 de ani, majoritatea fără experiență”.
Alpiniștii se aflau la înălțimea de circa 5400 de metri. Viteza vântului ajungea la 40m/s, iar temperatura la minus 20C. Căutările au fost îngreunate de vizibilitatea redusă, precum și de faptul că grupul s-a dispersat.
Circa 70 de salvatori și 16 mijloace tehnice au fost implicate în operațiune.
O turistă a murit brusc
Unul dintre salvatori a declarat pentru agenția TASS că ghidul a părăsit grupul: „Ghidul care i-a adus pe munte i-a părăsit și a plecat, l-am întâlnit pe drum”.
Totuși, organizatorul expedieției, Denis Alimov, reprezentant al clubului Elbrus.guide a declarat pentru TASS și Interfax că grupul era însoțit de patru ghizi profesioniști, care au făcut tot ce au putut pentru a salva oamenii. Acesta a menționat că, grupul era format din 20 de oameni – 16 turiști și 4 ghizi. Atunci când a început expediția, ar fi fost vânt puternic, iar vremea instabilă, însă fără alunecări.
Primele probleme au început când uneia dintre participante i s-ar fi făcut rău. Atunci un ghid a decis să o conducă înapoi la poalele muntelui, în timp ce restul turiștilor au continuat urcarea. Potrivit ghidului, „peste 30 de minute, vremea s-a înrăutățit brusc, vântul a început să bată de jos în sus, a început o furtună. Probabil, a scăzut brusc presiunea atmosferică, întrucât fetei i s-a făcut și mai rău. Aceasta și-a pierdut cunoștința, iar peste două ore a murit în brațele ghidului”.
Alimov a precizat că tânăra a murit în jurul orei 11:00-12:00. Ghidul a marcat locul decesului cu rucsacul și i-a așteptat pe ceilalți turiști. Întrucît spre ora 15:00 aceștia încă nu coborâseră, bărbatul a început să coboare de unul singur și a chemat salvatorii.
Grupul s-a dispersat în trei părți
Între timp, potrivit lui Alimov, unul dintre turiști și-a fracturat piciorul. În același timp, vremea a continuat să se înrăutățească. Atunci, participanții au decis să se disperseze pentru ca cei care pot să se deplaseze mai repede să nu îi aștepte pe ceilalți.
„Au luat decizia să se împartă în trei grupuri. În timpul coborârii, au decedat încă două persoane. Însă decizia de a se dispersa a fost corectă, altfel, ar fi fost și mai multe decese”, a precizat Alimov.
Organizatorul a mai spus că și ghizii au fost răniți și au suferit degerături: „Unul dintre ei practic a orbit”.
Elbrus are altitudinea de 5.642 m deasupra n.m., fiind cel mai înalt munte din Caucaz, de unii geografi fiind considerat și cel mai înalt munte din Europa. Acest fapt este controversat, unii considerând Montblancul cel mai înalt, deoarece Elbrus se află chiar la granița dintre Europa și Asia.