Elevii din unele școli ar putea fi testați, periodic, pentru Covid-19. Nemerenco: Scopul nostru este să păstrăm copiii în școală
Full Article 3 minutes read

Elevii din unele școli ar putea fi testați, periodic, pentru Covid-19. Nemerenco: Scopul nostru este să păstrăm copiii în școală

În școlile în care nu poate fi asigurată distanța de un metru între elevii care studiază în aceeași clasă, ar putea fi introduse alte mijloace de prevenire a răspândirii infecției Covid-19, inclusiv testarea periodică a școlarilor. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul ediției din 13 septembrie a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.

„Scopul nostru este să păstrăm cât mai mult timp copiii în școală, cu prezență fizică la lecții. Sunt și școli care au trecut la online, dar nu a fost decizia Comisiei, sunt prevederi incluse în niște scenarii elaborate, anul trecut, de către Ministerul Educației, pe care le refacem acum”, a accentuat Ala Nemerenco.

Ministrul Sănătății a precizat că, în conformitate cu prevederile internaționale, în cazul în care nu poate fi asigurată distanța de 1 metru între elevi, sunt introduse alte măsuri pentru a ridica nivelul de siguranță al copiilor.

„În primul rând, aceasta ar fi testarea copiilor la o anumită perioadă și aici ar trebui să intervină sistemul public. Testele trebuie să fie gratuite, din bani publici”, a mai spus Nemerenco și a menționat că, în opinia sa, nu este nevoie de 7 scenarii, cum sunt cele elaborate de guvernul precedent, ci sunt suficiente doar două.

„În momentul când decidem câte școli sunt – inițial era vorba despre circa 80 de școli care studiau online, acum, din spusele Ministerului Educației, au rămas 33. Trebuie să vedem ce se întâmplă acolo și să decidem, împreună cu medicii, suplimentar, pentru a compensa lipsa de spațiu prin alte măsuri de protecție a copiilor care învață fizic și să nu-i lăsăm acasă. De exemplu: spălatul mâinilor, aranjarea orarului astfel încât o oră să se desfășoare în clasă, iar următoarea – alte activități, pentru aerisirea clasei; această testare regulată, organizată pentru copii, condiționere simple care trag aerul și îl suflă afară”, a explicat Nemerenco.

Despre recomandarea Agenției Națională de Sănătate Publică, cu privire la imunizarea copiilor care au cel puțin 12 ani, Ala Nemerenco a precizat că această inițiativă nu este, deocamdată, luată în calcul în Republica Moldova.

În ceea ce privește angajații din educație care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, ministrul Sănătății a reiterat că aceștia trebuie să își achite din proprii bani testele, o dată la două săptămâni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: