moscow.int

Elveția are grijă de sănătatea mintală a moldovenilor. Oferă 5,69 de milioane de franci pentru a spori gradul de conștientizare a populației

Guvernul a aprobat semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare cu privire la cea de-a treia fază a Proiectului ,,Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova (MENSANA)”. Proiectul vine să sporească gradul de conștientizare a populației față de problemele de sănătate mintală, să promoveze sănătatea mintală și să sprijine persoanele în procesul de recuperare și incluziune. 

În cadrul proiectului va fi oferit suport pentru consolidarea serviciilor de sănătate mintală la nivel comunitar. De asemenea, va fi pus accent pe implicarea activă a profesioniștilor din domeniul sănătății, fiind inițiată o colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Profesioniștii și asistenții sociali vor beneficia de programe de formare în domeniul sănătății mintale, iar familiile și comunitățile – de activități de informare, educare și comunicare.

Pentru implementarea proiectului, până în anul 2026, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) va oferi asistență nerambursabilă în valoare de 5,69 de milioane de franci elvețieni.

În prezent, 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală își desfășoară activitatea în raioanele și municipiile din țară, oferind asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Zelenski a introdus în Rada Supremă un nou proiect de lege privind instituțiile anticorupție pe fundalul protestelor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat pe 24 iulie că a aprobat textul unui nou proiect de lege privind activitatea Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAP). În ultimele două zile, la Kiev și în alte orașe au avut loc proteste împotriva legii adoptate recent, care limitează independența acestor instituții.

Am aprobat textul proiectului de lege care garantează o consolidare reală a sistemului de ordine publică din Ucraina, independența organelor anticorupție și protecția fiabilă a sistemului de ordine publică împotriva oricărei influențe sau intervenții rusești. Textul este echilibrat”, a scris președintele Zelenski pe canalul său de Telegram.

Potrivit BBC, câteva ore mai târziu documentul a fost înregistrat în Rada Supremă. Conform proiectului de lege, procurorul general și adjuncții săi nu vor avea dreptul să dea indicații detectivilor NABU, procurorilor SAP sau să le împiedice activitatea.

Proiectul mai prevede testarea cu poligraful a angajaților NABU care au acces la informații clasificate și interdicția de a părăsi țara în timp ce legea marțială este în vigoare (cu excepția deplasărilor în interes de serviciu).

În plus, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Serviciul de Securitate al Ucrainei va trebui să verifice angajații Biroului Național Anticorupție, ai Parchetului Specializat Anticorupție, ai Poliției Naționale și ai altor instituții care au acces la informații clasificate, în vederea identificării eventualelor acțiuni în interesul Rusiei.

Amintim că, pe 22 iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat un proiect de lege care acorda procurorului general al țării dreptul de supraveghere asupra Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și asupra Parchetului Specializat Anticorupție. La Kiev și în alte câteva orașe din Ucraina au avut loc proteste de amploare. Uniunea Europeană și-a exprimat nemulțumirea față de acest document.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: