Epidemie de rujeolă în România. Câte cazuri au fost înregistrate în 29 de județe
Full Article 3 minutes read

Epidemie de rujeolă în România. Câte cazuri au fost înregistrate în 29 de județe

Ministerul român al Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Instituția a raportat o „creștere îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă și un număr mare de spitalizări a copiilor infectați”. În România se înregistrează aproape 2 000 de cazuri în 29 de județe. Recent, în Republica Moldova a fost raportat un caz de rujeolă, înregistrat la un copil de trei ani. Acesta este al doilea caz înregistrat de la începutul anului în țara noastră. 

Ministerul Sănătății din România a raportat pe 5 decembrie o „creștere îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și un număr mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați”.

Astfel, instituția română a declarat epidemie de rujeolă la nivel național „pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”, a evidențiat Ministerul.

Instituția a mai spus că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, se arată într-o declarație a Ministerului Sănătății din România.

Amintim că pe 4 decembrie curent, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a raportat despre un caz de rujeolă care a fost înregistrat la un copil de trei ani din orașul Soroca, revenit recent din Federația Rusă. Potrivit Ministerului, s-a constatat că atât copilul, cât și persoanele cu care a contactat nu au fost vaccinate împotriva rujeolei. Părinții minorului au solicitat asistență medicală după apariția simptomelor caracteristice bolii. Copilul a beneficiat de tratamentul corespunzător, preciza Ministerul.

Rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii ce au împlinit vârsta de un an, în Republica Moldova, este de 84,2%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie nu mai puțin de 95%.

Vaccinarea este unica metodă de protecție contra rujeolei, susținea Ministerul din Republica Moldova. În acest context, instituția a îndemnat toți părinții să se asigure că copii lor au beneficiat de vaccinul împotriva acestei infecții, care este foarte sigur si eficient, o singură doză asigurând prevenirea bolii în proporție de 97%.

Acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat de la începutul anului curent în Republica Moldova. Pe parcursul anului 2021 și 2022 nu au fost raportate cazuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: