Episcopul de Bălți și Fălești Marchel – călugăr cu copil și o avere impresionantă. Investigație NordNews
Full Article 4 minutes read

Episcopul de Bălți și Fălești Marchel – călugăr cu copil și o avere impresionantă. Investigație NordNews

Episcopul de Bălți și Fălești Marchel, care este călugăr, a încălcat cel puțin două dintre jurămintele pe care le-a dat pentru a primi acest statut: cel al castității și cel al sărăciei. Fața bisericească ar avea un fiu dintr-o relație neoficială, dar și o avere impresionantă, pe care a împărțit-o cu băiatul său. Cel puțin asta arată o investigație jurnalistică NordNews, care a fost publicată în data de 29 iulie.

Potrivit investigației jurnalistice, pentru a deveni călugăr, persoana trebuie să dea trei jurăminte – cel al castității, cel al sărăciei și cel al ascultării.

În cadrul Bisericii, castitatea este văzută ca un jurământ sacru, un angajament profund de renunțare la plăcerile trupești pentru a sluji cu toată ființa Domnului. Conform canoanelor bisericești, „fecioria este un jurământ împotriva desfrânării, care urmărește să aducă firea umană la liniște și nepătimire”.

Acum 30 de ani, episcopul Marchel, pe atunci secretar-vicar la Bălți, ar fi încălcat acest jurământ. Episcopul a avut o relație interzisă cu Tatiana Tîșchevici, în urma căreia s-a născut, pe 22 iulie 1994, fiul lor, Roman Tîșchevici. Băiatul a fost crescut de tatăl vitreg Iurie, de la care a preluat numele de familie.

Pentru a înțelege mai bine detaliile relației dintre episcopul Marchel Mihăescu și Tatiana Tîșchevici, reporterii Nord News au plecat la Șoldănești, locul de baștină al lui Roman Tîșchevici, unde câțiva vecini au menționat că ar fi auzit despre legătura lor și că Roman este rodul acestei relații.

Deși nu a recunoscut niciodată în public că are un fecior, episcopul Marchel a avut întotdeauna grijă de Roman. În copilărie, acesta îl lua cu el la slujbe și, când se îmbolnăvea, îl ducea la medici. Roman Tîșchevici a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, lucrând ulterior la penitenciar, în departamentul juridic al Primăriei Bălți și, mai recent, ca inspector vamal la Biroul Vamal Nord, în departamentul de analiză a riscurilor.

Abordat de reporterii Nord News, episcopul Marchel a refuzat să clarifice statutul relației sale cu Roman Tîșchevici.

În investigație se menționează și că episcopul Marchel, după 35 de ani de slujire, pare să fi uitat de jurământul dat privind sărăcia. În prezent, locuiește într-o casă impunătoare de 316 metri pătrați, vopsită în nuanțe de galben, pe strada Decebal din Bălți, pentru că arhiereul este de zodie leu. Imobilul cu două niveluri, supravegheat de un sistem de supraveghere video, este înregistrat pe numele lui Roman Tîșchevici. Acest imobil și altele au fost înregistrate pe numele tânărului inspector vamal cu condiția întreținerii pe viață a episcopului.

Pe lângă casă, fața bisericească împreună cu fiul său ar mai fi pus mâna și pe alte loturi de teren din jurul gospodăriei lui Marchel. Slujitorul Domnului are și un Mercedes GL Class 350, anul fabricației 2015, pe care a transmis-o, de asemenea, în folosință fiului său anul trecut. Valoarea automobilului, conform declarației depuse la Autoritatea Națională de Integritate, este de aproape 800 de mii de lei.

Episcopul Marchel a avut grijă ca și fiul său să trăiască în bunăstare. Roman Tîșchevici a devenit proprietarul unei case în centrul orașului Bălți, situată pe strada Sfântul Nicolae. Proprietatea cu suprafața de peste 79 de metri pătrați, cumpărată în 2019, a avut nevoie de renovări majore, pe care Roman le-a finalizat într-un timp record. Costul achiziției a fost de 173 de mii de lei, o sumă considerabilă pentru un tânăr de 25 de ani, care abia la sfârșitul acelui an s-a angajat la Primăria municipiului Bălți în departamentul juridic, după 2 ani de muncă la penitenciare, relatează IPN.

Ce spune Mitropolia Moldovei

După publicarea investigației jurnalistice, NordNews l-a contactat pentru un comentariu pe Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt la Mitropoliei Moldovei, căreia îi aparține Eparhia de Bălți și Fălești.

Acesta a declarat că nu cunoaște detaliile din material, iar Mitropolia Moldovei trebuie să le documenteze întâi. Ioan Moșneguțu a adăugat că, în cazul în care un monah a încălcat Regulamentul Vieții Monahale, atunci el este sancționat canonic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: