Episcopul Marchel ar putea fi sancționat după ce a făcut agitație electorală pentru Furtună? Precizările șefului poliției
Full Article 3 minutes read

Episcopul Marchel ar putea fi sancționat după ce a făcut agitație electorală pentru Furtună? Precizările șefului poliției

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, consideră că episcopul Marchel a încălcat legea, îndemnând enoriașii aflați în catedrala din Bălți să o susțină pe Victoria Furtună la alegerile prezidențiale. Deși legislația electorală nu prevede sancțiuni pentru astfel de cazuri, fețele bisericești care fac agitație electorală pot fi trase la răspundere conform Codului Contravențional. Precizările au fost făcute pentru TV8

În norma citată, în mod expres, este reflectată și reprezentanții cultelor religioase sau părților lor componente care desfășoară în lăcașele de cult astfel de campanii electorale. Cel puțin, până la ziua de ieri (24 septembrie), era înregistrat cazul de la Bălți, acolo unde un reprezentant al fețelor bisericești a comunicat anumite acțiuni cu caracter electoral în lăcașul sfânt”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit Codului Contravențional, această faptă se pedepsește cu o amendă de la 2 500 până la 3 500 de lei.

Precizăm că, pe 24 septembrie, la catedrala „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Bălți a avut loc o adunare la care au fost prezente mai mulți clerici și enoriași. În cadrul evenimentului, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a ținut un discurs în care a făcut agitație electorală pentru Victoria Furtună, candidată la alegerile prezidențiale. El și-a exprimat susținerea pentru Furtună, dorindu-i să ajungă „factor decizional” în Republica Moldova, și a descris-o ca fiind „o femeie firavă, o creștină, mamă duioasă și soție credincioasă”.

Iar pe 21 septembrie, preotul Pavel Petrov a promovat mesaje anti-UE și a criticat actuala guvernare a țării, care pledează pentru vectorul pro-european, în timpul unei predici susținute în parohia sa – Biserica „Sfântul Mina” din Bălți. Declarațiile vin pe fundalul referendumului constituțional cu privire la aderarea la Uniunea Europeană, care va avea loc în data de 20 octombrie.

Un material Deschide.md, publicat la sfârșitul lunii august, relata că zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, călătoresc în capitala rusă, iar deplasările sunt finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor și susținute de patriarhie. Pe listele cu fețele bisericești urmau să ajungă la Moscova se regăsea și numele episcopului Marchel. Călătoriile ar fi avut drept scop convingerea clericilor de a se implica în deturnarea alegerilor prezidențiale și referendumului. Iar în schimb, clericii vor primi carduri MIR pe care ulterior vor primi salarii și ajutoare pentru biserici.

Inițial, Mitropolia Moldovei a declarat că nu știe cine este organizatorul acestor deplasări, ca apoi să spună că acestea ar fi organizate de Patriarhia Moscovei (Detalii AICIAICIAICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: