Mai multe publicații din Rusia au scris că, pe 17 aprilie, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, nu a fost lăsat să plece din Chișinău spre Israel pentru a aduce focul haric în Republica Moldova. Potrivit acestora, episcopul a fost oprit pe Aeroportul din Chișinău, înainte de a urca în avion, și supus unui control amănunțit, iar în cele din urmă a fost lăsat să plece abia după decolarea aeronavei. În acest context, pe 18 aprilie, Partidul Socialiștilor a cerut „explicații publice imediate” din partea Poliției de Frontieră. Pentru NewsMaker, Poliția de Frontieră a declarat că, în privința episcopului, s-au aplicat proceduri standard de control, însă, „din motivul că acesta s-a prezentat mai târziu, procedurile de control au fost finalizate după încheierea îmbarcării pentru cursa planificată”.
Ce a scris presa rusă
În seara zilei de 17 aprilie, presa rusă a scris că episcopul Marchel „nu a fost lăsat să plece din Chișinău spre Israel după Focul Haric”. Se menționa că episcopul a fost oprit înainte de a urca în avion și supus unui control amănunțit, iar „în cele din urmă, a fost lăsat să plece abia după ce avionul decolase”.
În continuare, presa rusă a publicat o declarație a episcopului: „Am fost percheziționat minuțios, de două ori, dintr-un motiv oarecare. Procesul-verbal de percheziție arată că nu a fost găsit nimic suspect, însă grănicerii nu au primit permisiunea de a mă lăsa să trec împreună cu asistenții mei. Mai mult, ei nu aveau dreptul să ne returneze pașapoartele fără indicații de sus. Au primit permisiunea de a ne înapoia pașapoartele abia la 30 de minute după decolarea avionului”.
Despre situația în care a fost implicat episcopul a scris și Victoria Furtună, ex-candidată la alegerile prezidențiale, care are legături cu oligarhul fugar Ilan Șor.
Solicitarea Partidului Socialiștilor
În dimineața zilei de 18 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a emis un comunicat de presă în care a declarat că episcopul Marchel „a fost umilit public, supus unui control abuziv și ofensator, iar în final – în mod deliberat împiedicat să participe la misiunea sfântă de aducere a Focului Haric de la Ierusalim”.
„Aceasta este o diversiune conștientă, îndreptată spre discreditarea și suprimarea Bisericii Ortodoxe canonice din Moldova – cea mai mare confesiune religioasă din țară. (…) Cerem explicații publice imediate din partea conducerii Serviciului de Frontieră și scuze oficiale adresate Arhiepiscopului Marchel. Orice presiune asupra Bisericii este o crimă împotriva poporului și un atentat la temeliile statalității moldovenești”, au comunicat reprezentanții partidului.
Reacția Poliției de Frontieră
Solicitată de NewsMaker pentru un comentariu, șefa Secției comunicare strategică a Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Ilona Railean, a declarat: „Deci, în contextul sărbătorilor, când fluxul de călători la frontieră crește semnificativ, Poliția de Frontieră vine cu recomandări către călători ca aceștia să se reprezinte cu 3 ore înainte de zbor pentru a parcurge toate procedurile de control în timp util. În cazul menționat, în privința persoanei s-au aplicat proceduri standarde de procesare dar din motivul că acesta s-a prezentat mai târziu, procedurile de control au fost finalizate după terminarea îmbarcării la cursa planificată”.
Întrebată dacă este adevărată informația că episcopul Marchel a fost percheziționat de două ori, Ilona Railean a declarat că nu deține asemenea informații.
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, activează în cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse). Menționăm că delegația Mitropoliei Moldovei a plecat în Israel pentru a aduce focul haric încă pe 14 aprilie și este condusă de „Episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana și Preasfințitul Patrocl de Dondușeni, vicar al Eparhiei de Edineț și Briceni”. Cazul în care a fost implicat episcopul Marchel a avut loc pe 17 aprilie.