Furtună și-a prezentat partidul: „Vom restabili limba moldovenească, transmisă prin laptele matern” (VIDEO)

Victoria Furtună, ex-candidată la alegerilor prezidențiale, care are legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, a prezentat pe 25 martie Partidul „Moldova Mare”, a cărui conducere a preluat-o în această lună. Ea a expus planurile formațiunii politice pentru dezvoltarea Republicii Moldova și a precizat că aceasta pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Victoria Furtună a prezentat Partidul „Moldova Mare” în cadrul unei conferințe de presă. Înainte de începerea evenimentului, a fost recitată rugăciunea „Tatăl nostru”.

Furtună a declarat că Partidul „Moldova Mare” plănuiește, între altele, să facă o reformă fiscală, să industrializeze statul, să reformeze sistemul educației, să acorde pensii „echitabile” și sprijin pentru afacerile mici. Ea a menționat că formațiunea își propune să-și realizeze inițiativele prin optimizarea instituțiilor și redistribuirea cheltuielilor militare.

Victoria Furtună a evidențiat că, în opinia partidului său, cetățenii Republicii Moldova vorbesc așa-zisa „limbă moldovenească”, nu româna.

Moldovenii trebuie să-și cunoască originile, istoria, să vorbească și să simtă limba moldovenească, nu ca să lupte între ei, nu ca să se divizeze, ci să fie sinceri cu ei însuși. Ce paradox în societatea noastră! Eu sunt moldovancă, născută dintr-o mamă moldovancă și un tată moldovan, și trebuie să mă identific ca român și vorbesc limba românească. Ce-i cu incluziunea asta? O fac la fel cum încearcă minoritățile să-și promoveze identitatea aici, în țară, pentru ca să ne distrugă identitatea noastră națională. (…)

Noi vom restabili înapoi istoria țării noastre, vom restabili limba moldovenească, transmisă prin laptele matern de către părinții noștri, ca să fim o forță și să fim mândri că ne-am născut în Moldova”, a spus ea.

Politiciana a mai spus că Partidul „Moldova Mare” pledează pentru statutul de neutralitate al statului nostru.

Moldova este stat neutru. Și asta nu este o frază doar din Constituție, este o linie roșie și așa va fi. Noi nu vom trimite copiii noștri în războaie străine pentru interesele altora. Vom lupta pentru pace aici, acasă, și dezvoltare strategică a țării noastre. Vom redeschide larg ușile noastre, vom reconstrui poduri între este, vest, nord, sud pentru că Moldova trebuie să fie o masă de negocieri, o punte de trecere, ci nu un front”, a declarat aceasta.

Referitor la politica externă, Furtună a spus: „Relațiile internaționale trebuie să fie calea de ajutor pentru fermierii noștri, pentru meșterii noștri, pentru profesorii noștri, nu carierele unor politicieni de sezon. Astăzi ni se cere să alegem între tabere. Haideți împreună, cei care veți fi alături de Partidul Politic „Moldova Mare”, să alegem Republica Moldova și poporul nostru, indiferent de etnie și limba vorbită”.

Amintim că Partidul „Moldova Mare” a fost înregistrat în 2007, fiind inițial denumit Mișcarea social-politică „Pentru Neam și Țară”. În 2009 a fost redenumită în Partidul „Pentru Neam și Țară”, iar în 2020 – Partidul „Moldova Mare”. Victoria Furtună a preluat conducerea formațiunii în martie 2025.

Cine este Victoria Furtună

Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

De când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a mai remarcat prin declarații împotriva Uniunii Europene și promovarea ideii de îmbunătățire a relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, care au degradat în contextul invaziei ruse din Ucraina.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: