Erdogan: Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar fi o „eroare”
Full Article 2 minutes read

Erdogan: Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar fi o „eroare”

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „eroare”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Agerpres.

Şeful statului turc a explicat în faţa presei că „nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei”, acuzând Suedia şi Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK„, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

„Nu avem un aviz pozitiv”, a insistat el.

„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

„În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

De la începutul crizei şi apoi de la invazia rusă din Ucraina, Ankara a făcut tot posibilul pentru a menţine relaţii bune cu cele două ţări, de care economia sa depinde puternic.

Pe 12 mai, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au declarat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”. Cererea Suediei în acest sens este așteptată pe 16 mai, potrivit presei internaționale. În aceiași zi, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că răspunsul Rusiei va depinde de gradul de avansare a infrastructurii militare a alianței până la granițele țării.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: