Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat, pe 16 iunie, o declarație cu privire la „Planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei, care duc la întreruperea reglementării conflictului transnistrean”. În document, președinta Maia Sandu și autoritățile de la Kiev sunt acuzați că ar „bloca” Transnistria și ar „distruge operațiunea de pacificare”. Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a salutat gestul deputaților ruși. Autoritățile de la Chișinău nu au venit, deocamdată, cu o reacție oficială.
Duma de Stat a Rusiei a votat o rezoluție „Cu privire la planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei care duc la întreruperea reglementării conflictului transnistrean”. Inițiativa a venit din partea Partidului „Edinaya Rossia”. Aceasta a fost susținută de 385 de deputați (unanimitate). Autorii documentului o acuză pe președinta Maia Sandu, dar și autoritățile ucrainene de „blocarea” Transnistriei și „distrugerea operațiunii de menținere a păcii”. De asemenea, în document se menționează scrutinul legislativ din 11 iulie.
„Criza politică internă care s-a produs în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care au avut loc în 2020, însoțite de implicarea deschisă a României, SUA și a altor state din vest, nu a fost soluționată și se adâncește pe măsura apropierii alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Forțele politice care o susțin pe președinta Maia Sandu fac uz de orice posibilitate pentru blocajul Transnistriei și a procesului de negocieri, precum și distrugerea mecanismului justificat al operațiunii de pacificare din regiune”, se arată în document.
De asemenea, deputații au menționat rolul autorităților ucrainene în „acutizarea conflictului” cu privire la situația Transnistriei. Mai mult, aceștia susțin că prima vizită efectuată de Maia Sandu la Kiev, în calitate de președinte, care a avut loc în luna ianuarie 2021, a fost dedicată anume „coordonării acțiunilor împotriva Transnistriei”.
Parlamentarii ruși prognozează că, din 1 septembrie, este posibilă „perspectiva sistării transportului și aprovizionarea populației Transnistriei”. Mai mult, aceștia insistă asupra „planurilor Moldovei, din 11 iulie, de a introduce un control vamal minuțios la punctul de trecere Cuciurgan”.
În rezoluție se mai propune să fie acordată asistență pentru Transnistria prin trimiterea unui lot de vaccin și simplificarea accesului produselor transnistrene pe piața rusă.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a venit cu o reacție. În numele locuitorilor regiunii, acesta a salutat declarația adoptată de Duma de Stat și și-a exprimat recunoștința pentru Duma de Stat, Consiliul Federației și diplomații ruși.
„Consider că declarația adoptată reflectă corect „nervul” și tensiunea din prezent și pune accent pe inadmisibilitatea oricăror sancțiuni și blocaj al Transnistriei, activizarea mecanismelor internaționale de negocieri privind reglementarea relațiilor cu Moldova, păstrarea operațiunii de pacificatori la Nistru, actualizarea formelor de susținere a cetățenilor Rusiei care locuiesc în republica noastră. Cred că este evident că declarația este un semnal oficial concret din partea Rusiei în calitate de putere mondială influentă, un garant responsabil și un mediator al reglementării moldo-transnistrene”, a menționat Krasnoselski.
NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.