Ești consumator debranșat? Află ce fel de compensație îți va fi atribuită după ajustările CSE
Full Article 2 minutes read

Ești consumator debranșat? Află ce fel de compensație îți va fi atribuită după ajustările CSE

Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie va fi ajustat. Decizia a fost aprobată pe 16 decembrie în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Consumatorilor casnici, care au coeficientul R mai mare sau egal cu 15%, dar mai mic decât 35%, li se va atribui categoria de vulnerabilitate energetică medie, iar celor cu coeficientul R mai mic sau egal cu 15% – cea scăzută.

Totodată, gospodăriilor casnice cu un consum estimat de energie mai mare sau egal cu 5000 lei, care au indicat în cerere un venit global al familiei mai mic de 25% din costul estimat al energiei, li se va aplica cel mult categoria de vulnerabilitate medie.

Pentru revizuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, consumatorii pot depune o solicitare la Ministerul Muncii și Protecției Sociale de modificare a cererii în Sistemul Informațional de Vulnerabilitate Energetică. Din cerere nu vor putea fi excluși membrii gospodăriei casnice declarați în solicitarea inițială.

Consumatorilor debranșați de la energia termică, furnizorii vor aplica compensații echivalente gradului de vulnerabilitate foarte ridicată, în cazul în care consumul facturat depășește 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat. Pentru consumatorii debranșați, pentru care consumul facturat este egal sau mai mic de 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat, se vor aplica compensații echivalente gradului de vulnerabilitate medie.

Amintim că Termoelectrica S.A. a organizat pe 16 decembrie o conferință de presă, unde a explicat de ce proprietarii apartamentelor debranșate, care au încălzire autonomă, sunt obligați să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic”. „Termoelectrica” susține că proprietarii achită un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu, iar atunci când nu se distribuie corect energia termică între locatari, înseamnă că „unii stau pe spinarea altora”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: