ETIAS va fi opțional în primele 6 luni de la intrarea în vigoare. Precizările MAEIE pentru cetățenii moldoveni
Full Article 2 minutes read

ETIAS va fi opțional în primele 6 luni de la intrarea în vigoare. Precizările MAEIE pentru cetățenii moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a oferit detalii despre programul ETIAS – sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul Schengen. În prima jumătate de an de la intrarea în vigoare, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională.

Ce este ETIAS?

1. Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) presupune că cetățenii fiecărui stat, care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică.

2. Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani.

3. Autorizația de călătorie va costa 7 euro.

Trebuie să perfectăm ETIAS la fiecare călătorie?

Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.

Când va intra în vigoare noua autorizație? Se referă și la călătoriile în România?

1. Actualmente UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. Menționăm, că anterior data respectivă a fost amânată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai 2023.

2. Pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

3. La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului. În cazul Republicii Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română.

***

ETIAS este valabil 3 ani, iar costul este de 7 euro și vor plăti doar persoanele între 18 și 70 de ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: