bloknot-moldova.md

„Eu nu sunt specialist în nunți și cumetrii”. Răspunsul șefului ANSP, îndemnat să explice diferența dintre nunți, cumetrii și petreceri

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Nicolae Furtună susține că, în cazul nunților și a cumetriilor, riscul îmbolnăvirii cu noul coronavirus este mai mare față de alte petreceri, deoarece participanții intră în contact apropiat și nu este respectată distanța fizică. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței din 2 septembrie, la solicitarea jurnaliștilor de a explica diferența dintre o nuntă sau o cumetrie și o petrecere la care participă 50 de oameni.

„Eu nu sunt specialist în nunți și cumetrii și sunt foarte sincer. Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat felul de evenimente care sunt permise, acolo sunt excluse nunțile și cumetriile cu participarea a nu mai mult de 50 de persoane și lucrul acesta a fost efectuat după o presiune enormă, atât din partea populației, cât și a industriei”, a declarat șeful ANSP.

Nicolae Furtună a amintit că desfășurarea nunților și a cumetriilor nu este permisă în această perioadă.

„Care e diferența dintre nunți și cumetrii nu eu trebuie să vă spun. Nunta e cu mireasă și cu mire, cumetria e cu nănași și cu lăturași. Ideea era ca evenimentele să nu depășească 50 de persoane. Riscul pentru nunți și cumetrii este apropierea fizică și contactul foarte apropiat și dacă ar fi să participe doar soțul și soția care se află acasă este un lucru, dar apropierea fizică crește riscul de a contracta virusul. Aceasta a fost înțelegerea-cheie și ea este valabilă pentru toată lumea. Eu, personal, în calitate de epidemiolog nu disting și nu diferențiez lucrurile acestea”, a conchis Furtună.

Amintim că, premierul Ion Chicu a recunoscut că, pe 28 august, a participat la un eveniment pentru a celebra căsătoria fiului său. Șeful executivului susține, însă, că nu a fost organizată o nuntă propriu-zisă, ci o masă de sărbătoare la care ar fi fost prezente doar rudele apropiate.

Precizăm că, potrivit deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică din 26 august, „se admite organizarea şi desfăşurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, cu excepţia nunţilor şi cumetriilor, în unităţile de alimentaţie publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19 la desfăşurarea evenimentelor festive în unităţile de alimentaţie publică”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: