Gândul

Eurodeputatul român Eugen Tomac îi răspunde lui Medvedev: Avem interese legitime să apărăm Moldova în fața amenințărilor

Europarlamentarul român, Eugen Tomac, a comentat declarațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus că Moldova „nu mai există ca țară”, deoarece „șefii locali au vândut-o României”. În replică, oficialul a spus că autoritățile de la București au interese legitime pentru a apăra românii din Republica Moldova în fața amenințărilor tot mai agresive din partea Rusiei. 

„De la Moscova nu ne putem aștepta în această perioadă la o altă retorică decât cea pe care o vedem, ea doar este puternic nuanțată, iar Medvedev, care a devenit așa, un fel de mascotă a Kremlinului, pe care îl scoate la înaintare Putin ori de câte ori dorește să transmită mesaje altele decât cele oficiale, evident că iese la atac”, a spus europarlamentarul.

Eugen Tomac consideră că retorica tot mai amenințătoare a Rusie la adresa Republicii Moldova se datorează faptului că, recent, UE a anunțat crearea unei misiuni civile în țara noastră, care are scopul de a combate interferențele rusești. Oficialul a atras atenția și asupra faptului că misiunea civilă urmează să fie condusă de un român, ceea ce, la fel, ar displăcea Moscovei.

„Eu cred că poziția guvernului de la Chișinău este una cât se poate de firească în contextul actual, pentru că știm foarte bine, Ucraina trebuie să reziste, pentru că în cazul în care Ucraina pierde acest război, Rusia a și spus că următoarea țintă va fi Republica Moldova, or în Republica Moldova, așa este, nu conducerea, ci majoritatea populației este vorbitoare de limba română, iar nesiliți de nimeni, peste 50% din cetățenii Republicii Moldova au optat pentru redobândirea cetățeniei române, o chestiune care este o realitate și evident că noi avem interese legitime să îi apărăm pe românii de acolo în fața acestor amenințări din ce în ce mai agresive”, a declarat oficialul, în cadrul unei intervenții televizate.

Eurodeputatul a menționat că toți, inclusiv politicienii români, care cer astăzi ca Republica Moldova să nu mai fie susținută, servesc, de fapt, intereselor Federației Ruse.

„Aici nu mai există nuanțe, subtilități, ci abordări asumate. Rusia își dorește răsturnarea actualei administrații, care a făcut pași extrem de curajoși pentru a se desprinde de influența Federației Ruse. Faptul că Republica Moldova a trecut iarna trecută fără un metru cub de gaz din Federația Rusă arată că există o perspectivă și fără o influență și un șantaj direct din partea Rusiei.

Și noi trebuie să fim acolo. Republica Moldova și-a asumat un calendar de integrare europeană. Cooperarea între România și Republica Moldova este fără precedent. Este important să fim lucizi și să acționăm cu foarte multă prudență, dar în același timp, curaj pentru a combate toată această presiune care vine pe foarte multe planuri spre Republica Moldova din partea Rusiei și unor politicieni români, cuplați direct la acest mesaj pe care-l transmite Moscova spre românii de dincolo de Prut”, a conchis Eugen Tomac.

De menționat că și eurodeputatul Daniel Gheorghe a comentat declarațiile lui Medvedev. Oficialul a spus că atacurile vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei la adresa Republicii Moldova și a României nu fac decât să confirme retorica constant agresivă și permanent provocatoare a dictaturii criminale de la Kremlin.

„Este fundamental faptul că românii de pe ambele maluri ale Prutului își regăsesc drumul comun către libertate și democrație în pofida amenințărilor Rusiei și sfidând tentația unora de a umaniza brutalul regim Putin. Medvedev să știe un lucru simplu: moldovenii sunt români exact la fel precum ardelenii, muntenii ori oltenii iar Rusia, indiferent sub ce forma și-a manifestat ea obsesiile sale expansioniste, în ultimele două secole, nu a adus între Prut și Nistru decât teroare, înrobire, sărăcie, deportări, represiune, gulag, crime și o pustiitoare umilință! România și Republica Moldova vor fi împreună precum le este dat fraților să fie, unitatea națională ne este destin!”, a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că, pe 28 aprilie, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a declarat că R. Moldova nu ar exista ca stat, și, în același timp, a cerut, în mod ironic, oficialilor moldoveni să respecte „suveranitatea „Republicii Moldovenești Nistrene””.

Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că autoritățile moldovenești, în mod deliberat, iau decizii care duc spre pierderea suveranității țării.

Declarațiile au fost făcute după ce în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, premierul Dorin Recean a menționat că Republica Moldova a elaborat o „listă neagră” a oficialilor din Federația Rusă indezirabili pe teritoriul țării. În listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, Igor Ceaika, susține oficialul.

„Noi avem o listă lungă și tot îi trimitem înapoi acasă. Federația Rusă nu poate să ne spună nou ce noi trebuie sau putem să facem. Republica Moldova este o țară liberă și suverană. Fiecare trebuie să își știe locul”, a declarat Dorin Recean.

***

Amintim că misiunea civilă pentru Republica Moldova a fost aprobată de miniștrii de Externe ai UE pe 24 aprilie, curent. Obiectivul acesteia este de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Noua misiune, care se va numi „Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova” (EUPM Moldova), a fost solicitată de premierul moldovean în ianuarie 2023, pentru a consolida securitatea cibernetică și a combate dezinformarea și manipularea externă a informațiilor.

Pe 27 aprilie, diplomatul român Cosmin Dinescu a fost ales de UE să conducă prima Misiune civilă a Uniunii Europene în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Judecătorii din Londra au acceptat să-l elibereze pe Platon în schimbul unei cauțiuni de 330.000 lire. Procurorii contestă decizia

Un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Republica Moldova, Violina Moraru. Potrivit acesteia, procurorii intenționează să conteste această decizie, astfel că Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară.

Procurorul general interimar, Alexandru Machidon, a confirmat pentru Moldova 1 că suma cauțiunii este de 330.000 de lire sterline — echivalentul a circa 7,4 milioane de lei.

Potrivit legislației britanice, eliberarea sub cauțiune este o măsură provizorie, care permite persoanei reținute să nu rămână în arest, cu condiția respectării stricte a unor reguli impuse de instanță. Printre aceste condiții se pot număra predarea pașaportului, obligația de a locui la o adresă stabilită, prezentarea periodică la o secție de poliție sau interdicția de a părăsi teritoriul Regatului Unit.

Mecanismul este conceput pentru a asigura prezența persoanei în fața instanței pe tot parcursul procesului și pentru a preveni riscul de sustragere de la justiție. Dacă inculpatul nu respectă condițiile stabilite, instanța poate retrage cauțiunea, dispune rearestarea și confiscarea sumei depuse.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: