Evghenia Guțul pierde cauza împotriva Maiei Sandu. Cererea de chemare în judecată pentru defăimare, respinsă
Full Article 3 minutes read

Evghenia Guțul pierde cauza împotriva Maiei Sandu. Cererea de chemare în judecată pentru defăimare, respinsă

Cererea de chemare în judecată privind defăimarea, depusă de bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – afiliată oligarhului Ilan Șor – împotriva președintei Maia Sandu, a fost respinsă. De asemenea, guvernatoarea nu va mai putea să se adreseze în instanță cu aceiași cauză, scrie ZdG. Decizia a fost pronunțată pe 16 mai de Judecătoria Chișinău, sediul Centru. 

Cererea de chemare în judecată se referea la o declarație făcută de Maia Sandu în timpul unei conferințe de presă din 18 martie, organizată de Președinție. Atunci, întrebată despre desemnarea bașcanului în Guvern, șefa statului a declarat că o „persoană care lucrează pentru o grupare criminală” și „face declarații împotriva propriei țări” nu are ce să caute în Executiv.

Astfel, Evghenia Guțul solicita dezmințirea informației din partea șefei statului.

Judecătoarea Natalia Rusu, care a examinat cererea de chemare în judecată, a refuzat să o primească. În hotărârea judecătorească pronunțată, magistrata a argumentat că, potrivit Constituției, președintele țării beneficiază de imunitate și nu poate fi tras la răspundere pentru declarațiile făcute în timpul exercitării mandatului. Magistrata a constatat că Maia Sandu își exercita mandatul atunci când a făcut declarația respectivă, întrucât se afla la o conferință de presă organizată de instituția prezidențială.

Judecătoarea a hotărât, de asemenea, că Evghenia Guțul nu va putea să se adrese în instanță cu aceiași cauză, împotriva aceleiași persoane.

Hotărârea judecătorească poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan în cadrul alegerilor din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Pe 19 iulie 2023, Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire au trecut peste jumătate de an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat Maia Sandu. La rândul său, Guțul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Pe 22 februarie, curent, echipa lui Șor s-a adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintei de a desemna pe Guțul membru al Guvernului.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: