Implementarea votului electronic revine în discuție, după alegerile locale generale organizate în Moldova pe 5 noiembrie. Fostul ambasador al Republicii Moldova în Estonia Victor Guzun s-a arătat nemulțumit că autoritățile locale nu oferă posibilitatea moldovenilor aflați peste hotare să participe la scrutinele locale pe care le organizează, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Guzun a oferit drept exemplu orașul Tallinn, capitala Estoniei, care implementează, de peste 18 ani, votul electronic.
„Ieri am auzit de multe ori la TV că diaspora nu votează la alegerile locale. Corect este că diaspora are dreptul să participe, dar nu are această posibilitate, nu are UNDE să voteze, secții de vot în afara țării nefiind organizate, așa cum are loc la alegerile parlamentare și prezidențiale. Paradoxul constă în faptul că eu am votat deja de 3 ori la alegerile locale din Tallinn fiind fizic în Moldova, de pe dealuri din Criuleni, Orhei și Găgăuzia. Și aceasta este posibil deja de 18 ani, electronic. Dar nu pot vota la alegerile locale din Chișinău (unde am viza de reședință și drept de vot), fiind la 10 minute distanță de ambasada noastră la Tallinn, cu bicicleta”, a scris Victor Guzun pe Facebook.
Drept exemplu, fostul ambasador moldovean în Estonia a făcut publică o imagine în timp ce vota „la alegeri locale din Tallinn din o vie din Orhei”, grație votului electronic.
De menționat că, în prezent, cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare nu au posibilitatea să participe la alegerile locale, din afara țării. Anterior, președinta CEC, Angela Caraman, declara că e-votul ar putea fi testat în cadrul alegerilor din 2023. Autoritățile, însă, așa și nu au ajuns să implementeze votul electronic.
Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței din 27 iunie 2022, conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Deocamdată nu este clar când va fi implementat, însă procesul de elaborare și punere în practică a sistemului de vot prin internet urmează a fi realizat în câteva etape. De asemenea, acesta trebuie aprobat de Guvern și Legislativ. Deputata PAS Olesea Stamate declara în vara lui 2022 că în rândul fracțiunii parlamentare PAS nu ar exista un consens larg în privința implementării votului electronic.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!