Ex-premierul Ion Chicu a fost audiat la CNA o sesizare depusă pe activitatea Comisiei pentru Situații de Urgență. Precizările instituției
Full Article 3 minutes read

Ex-premierul Ion Chicu a fost audiat la CNA o sesizare depusă pe activitatea Comisiei pentru Situații de Urgență. Precizările instituției

Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, a fost citat, pe 30 martie, la Centrul Național Anticorupție (CNA) în legătură cu sesizarea depusă privind pretinse ilegalități admise de către Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN. Acesta susține că motivul ar avea legătură cu sesizarea depusă privind pretinse ilegalități admise de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

La ieșirea din sediul CNA, Ion Chicu a făcut câteva declarații pentru presă. El a explicat motivul pentru care a fost citat.

„Este vorba despre o sesizare pe care, împreună cu colegii din Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, am depus-o în februarie la Procuratura Generală pe activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale, pe acele 60 de dispoziții adoptate de această Comisie pe parcursul anului 2022. Am specificat foarte clar care sunt încălcările cu semne evidente de uzurpare a puterii de stat, de fraudare a banilor publici și multe-multe alte probe și ilegalități a acestei Comisii, admise în condițiile stării de urgență”, a declarat acesta.

Potrivit lui, sesizarea a fost transferată de la Procuratura Generală la Procuratura Anticorupție, iar ulterior documentul a fost remis către CNA. „Astăzi, ofițerul de investigație la care a ajuns această sesizare ne-a invitat să venim cu unele detalii suplimentare în vederea, sper eu, a deschiderii unui caz penal pe acest subiect. Or, noi am adus toate probele respective”, a mai spus liderul PDCM.

Fostul premier consideră că încălcarea legislației nu trebuie să rămână nepedepsită și nu trebuie să reprezinte un fel de „carte blanche” pentru noul Guvern și noua CSE.

„Această Comisie pentru Situații Excepționale și-a arogat niște competențe care depășesc cadrul ei de competențe. Și avem și hotărârea Curții Constituționale din vara anului 2020, care stabilește clar: nu poate puterea executivă să-și aroge competențele puterii legislative”, a menționat fostul prim-ministru.

Potrivit lui, CSE a mai emis decizii care nu au absolut nimic comun cu starea de urgență, energetica sau războiul. „De exemplu, decizia privind procedura de marcare a pachetelor de țigări, aprobată de CSE. Ce are Comisia respectivă? Sau scutirea de TVA la exportul uleiului vegetal fără drept de deducere. Ce are CSE cu această speță? Este clar că este vorba despre depășirea atribuțiilor de serviciu și uzurparea puterii de stat”, a mai spus Ion Chicu.

NM a solicitat un comentariu de la ofițerul de presă al CNA Angela Starinschi, în legătură cu motivul pentru care a fost citat Ion Chicu.

„Domnul Chicu a fost audiat si a oferit mai multe detalii pe marginea sesizarii depuse la Procuratura Generală, pe care CNA urmeaza sa o examineze”, a declarat aceasta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: